Zdravlje

Dermatolozi najavljuju da će tražiti potpunu zabranu solarijuma: Od melanoma u Srbiji oboljevaju i mlađi od 18 godina

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

21/06/2021

-

19:46

Dermatolozi najavljuju da će  tražiti potpunu zabranu solarijuma: Od melanoma u Srbiji oboljevaju i mlađi od 18 godina
Dermatolozi najavljuju da će tražiti potpunu zabranu solarijuma: Od melanoma u Srbiji oboljevaju i mlađi od 18 godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija svrstala je UV zračenja iz lampi u solarijumu u prvu grupu kancerogena, koji mogu da izazovu melanom, najagresivniji karcinom kože. Budući da je korišćenje solarijuma veoma rasprostranjeno i u Srbiji, Udruženje dermatologa Srbije i Udruženje pacijenata obolelih od melanoma najavljuje da će tražiti potpunu zabranu njegove upotrebe u našoj zemlji. 

Preplanula boja kože odavno je trend među mladima, a mnogi nisu svesni rizika koji sa sobom nosi odlazak u solarijum ili preterano izlaganje kože suncu tokom najtoplijeg dela dana, upozoravaju stručnjaci. Dermatolog prof. Danica Tiodorović kaže da je upravo korišćenje solarijuma jedan od razloga zašto se melanom danas može videti i kod mlađih osoba, pa čak i kod mlađih od 18. godina.

"Trend pregorevanje i bronzani ten koji se dobija odlaskom u solarijum razlog je nastanka melanoma u mlađoj životnoj dobi. Ranije nismo viđali melanom kod mladih osobe od 18 do 30 godina. Danas, na žalost, retko ali melanom možemo videti i kod kod osoba mlađih od 18 godine", navela je profesorka Tiodorović za Euronews Srbija.

Solarijum zabranjen za maloletne u Srbiji

Ona je podsetila da je solarijum zabranjen za maloletne osobe u Srbiji, ali da retko koji kozmetički salon traži ličnu kartu pre nego što tinejdžerke legnu pod lampe.

Udruženje dermatovenerologa Srbije i Ministarstvo zdravlja doneli su Pravilniku o kozmetičkim salonima i upotrebi solarijuma, koji je stupio na snagu februara 2019. godine, a kojim se osim maloletnim osobama solatijum zabranjuje osobama koje su bolovale ili boluju od tumora kože, oboljenja praćenih pojačanom osetljivošću na UV zračenje i toplotu.

Pravilnikom je definisano i da stariji od 18 godina moraju da budu obavešteni o štetnom dejstvu solarijuma i moraju da potpišu pismeno pristanak u dva primerka, od kojih jedan zadržava vlasnik salona, a drugi ide korisniku.

Na obrascu se ističe da korisnik na sopstveni rizik koristi solarijum i navode se sva štetna dejstva UV zračenja - od povećanog rizika za rak kože, preko mogućeg oštećenja vida, prevremenog starenja kože, do opekotina, osipa.

"Uduženje dermatologa Srbije nastaviće da se bori i dalje zajedno sa Udruženjem pacijenata obolelih od melanona. Tražićemo potpunu zabranu solarijuma u Srbiji", navela je Tiodorović koja je nacionalni koordinator Euromelanoma Srbije.

Zbog epidemije virusa korona kampanja Eromelanoma Srbije organizuje se na drugačiji način. Neće biti tradicionalnog besplatnih pregleda kože, već je usmerena na edukaciju mladih da steknu zdrave navike.  Ove godine poruka kampanje je "Vaša prošlos određuje vašu budućnost".

"Važno je istaći da su solarijumi, ali izlaganje suncu u najtoplijem delu dana štetni za kožu. Ne samo na plaži, već i tokom bilo kojih aktivnosti koje se odbvijaju napolju, moramo biti pravilno zaštićeni. Najveći UV indeks je od 11 do 17 sati. Treba izbegavati izlaganje suncu. Ukoliko bude izlaganja da ono bude kratko, uz UV zaštitu, fizičku ili kremama. Važno je da se nose kape, šeširi, dugi rukavi, naočare za sunce. Za one delove tela koji se ne mogu prekriti važno je da se nanose zaštitne kreme", pojasnila je Tiodorović.

Koža na suncu brže stari

Upozorava da osim rizika od melanoma, koža koja se izlađe suncu i UV zravima brže stari, javljaju se pre bore, ali i fleke na licu i telo.

Predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma Savo  Pilipović kaže za Euronews Srbija da danas u udruženju imaju i mlađe pacijente koji su oboleli od melanoma, te je zbog toga važna edukacija mladih, koliko je štetan solarijum i izlaganje UV zracima.

Pilipoviću je pre deset godina dijagnostikovan metastatski melanom, a od 2014. godine je uključen u jednu kliničku studiju u Nemačkoj kojom se prati dejstvo savremenog leka i već šest godina je bez metastaza.

"Za pacijente sa metastataskim melanomom je obezbedjena savremena terapija u Srbiji. Sada radimo na tome da obezbedimpo adjuvantnu terapiju. To je ista terapija samo što se prima u fazi koja prethodi metastatskom melanomu, u trećem stadijumu melanoma. U kontaktu smo sa RFZO i čekujemo da to uskoro bude rešeno pozitivno", naglasio je on.

Komentari (0)

Magazin