Društvo

Besplatni pregledi mladeža širom Srbije: Najvažnije da se promene na koži uoče na vreme

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/05/2022

-

18:16

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Melanom je jedan od najsmrtonosnijih karcinoma, a dijagnozu te bolesti u Srbiji svake godine dobije oko 650 ljudi. Posle dve godine pauze, zbog epidemije kovida, ponovo će biti organizovani besplatni dermatološki pregledi 13. juna širom Srbije u okviru kampanje Euromelanom.

U periodu od 15.aprila do 8. maja građani su mogli da odrede rizik za nastanak melanoma klikom na "kalkultor rizika" na sajtu euromelanoma.org. za one koji su u riziku preko sajta su zakazani pregledi. Osim na taj način, pregledi se mogu zakazati i telefonom, pozivom na broj 0800 222 888, tokom 6. i 7. juna u periodu od 8 do 20 sati.

Dermatolog prof. Lidija Kandolf Sekulović kaže da je akcenat kampanje osim na preventivnim pregledima i na edukaciji stanovništva posebno onih kategorija koje su stalno izložene suncu - poljoprivrednici, ali i sportisti.

Ove godine pregledi će biti organozovani u 26 gradova u 67 državnih i privatnih ordinacija, a biće uključeno 145 dermatologa.

Kandolf Sekulović pojašnjava da građani treba da obrate pažnju na svoju kožu, da jednom u mesec, dva provere da li imaju promene na koži koje se menjaju. 

"Obično su to kao mrlja na koži koje počinju da rastu, nepravilnog su oblika. Druga vrsta su bezbolni čvorovi koji se pojave i brzo rastu, tvrdi su kada se opipaju. To treba da bude alarm, da se uradi pregled kože- dermoskopija. Promena se uklanja jednostavnom intervencijom, a zatim se obavi analiza da se potvrdi da li je u pitanju melanom", kaže Kandolf Sekulović za Euronews Srbija.

Važno otkriti preomenu na vreme

Podseća da je za melanom veoma važno da se otkrije na početku, kada bolest može da se leči hirurgijom, jednostavnim uklanjanjem promena. Ukoliko se bolest otkrije u odmakloj fazi, kada su se već pojavile metastaze i bolest proširila na druge organe koristi se imunoterapija i ciljana terapija, a ti lekovi su u Srbiji dostupni od 2011. godine.

profimedia

 

"Ono što je važno i treba da bude dostupno pacijentima sa metastazama je preventivna terapija. Naime, kod pacijenata kod kojih se melanom proširio na limfne čvorove kada se ukloni promena hirurški, narednih godinu dana potrebno je da se uzima preventivno terapija - imuno ili ciljana, da bi se smanjio rizik od nastanka metastaza. Ta terapija dokazano deluje i smanjuje rizik za 50 odsto da nastanu metastaze", pojasnila je ona.

Na značaj preventivnih pregleda ukazao je i Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma. On je za Euronews Srbija rekao da je imao dva melanoma, da je prva promena na glavi kasno otkrivena, da ga je mogla koštati života, a da je druga otkrivena na vreme i trebalo je 10 minuta da se ukloni.

"Imao sam sreću da je je dr Kandolf bila moj lekar od starta. Melanom koji je bio na glavi otkriven je kasno i išlo je iz lošeg u gore. Posle godinu i devet meseci melanom je metastazirao, ušao sam u četvrti stadijum bolesti. Zahvaljujući doktorki uključio sam se u kliničku studiju u Nemčakoj, dobio inovativne lekove i zahvaljujući njima ja sam danas živ", rekao je Pilipović.

Solarijum i nastanak melanoma

U posebnom riziku od nastanka melanoma su mladi koji odlaze u solarijume. Utvrđeno je da kod žena mlađih od 30 godina u 80 odsto slučajeva melanom je povezan sa odlaskom u solarijum. Udruženje dermatologa Srbije u saradnji sa Ministarstvom zdravlja donelo je Pravilnik o zabrani korišćenja solarijuma za mlađe od 18 godine.

"Zapravo, solarijum ne bi trebao niko da koristi. Isto tako ne bi trebalo da se sunčamo radi dobijanja tamnog tena. Mi treba da boravimo napolju, ali za vitamin D je dovoljno da ste obučeni i da 15 minuta boravite na suncu. Sve posle toga je nepotrebno i samo dobijamo oštećenje kože", zaključila je Kandolf Sekulović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija