Društvo

Na lečenje u Beograd iz unutrašnjosti samo uz uput komisije - udruženja pacijenata nezadovoljna, RFZO: Staro pravilo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/04/2022

-

11:05

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je da od 1. aprila osiguranici koji dolaze iz unutrašnjosti na lečenje u Beograd moraju da imaju uput koji je overila lekarska komisija. Iz Udruženja pacijenata Srbije kažu da su na taj način pacijenti iz unutrašnjosti dikriminisani, dok u RFZO tvrde da to nije ništa novo, da je tako bilo i pre epidemije virusa korona, i da se sada samo vraćaju na staro.

U Fondu kažu da se tokom epidemije nije insistiralo na overi uputa, kako bi se maksimalno smanjili kontakti i olakšalo osiguranicima. Kako se situacija stabilizovala, vraćaju se na staro. Sa druge strane, pacijenti smatraju da je to diskriminacija, da je za one koji dolaze iz unutrašnjosti postala "nemoguća misija" da dođu u veće kliničke centre u Beogradu, Novom Sadu, Nišu gde rade profesori sa ogromnim iskustvom.

"Imamo Srbiju koja je ultra centralizovana, osim kada je RFZO u pitanju, gde imamo feudalizaciju iz 13. veka. Ako ja živim u Užicu, ja imam isto pravo kao i onaj koji živi u Zemunu ili u krugu dvojke, da se lečim kod najboljih lekara. To pravo niko ne može da mi oduzme, osim, nažalost, RFZO-a. Imali smo situaciju da je tokom korone bilo moguće doći sa običnim uputom u Beograd na lečenje. Sada imamo situaciju da nam se mnogi pacijenti žale", kaže Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata Srbije.

Iz RFZO poručuju da pacijenti koji su dobili uput pre 1. aprila ne moraju da imaju overu lekarske komisije matične filijale. To u praksi znači da oni kojima je pregled na tercijarnom nivou zakazan u martu za april, neće morati da overavaju uput.

RFZO: Zakon tako nalaže

Vesna Latinović, pomoćnik direktora Sektora za zdravstveno osiguranje u RFZO kaže da Zakon o zdravstvenom osiguranju predviđa da se zdravstvena zaštita koristi na području matične filijale, a ukoliko je to nemoguće onda se osigurano lice šalje dalje uz uput izabranog lekara koji je overila lekarska komisija.

Tanjug/Ministarstvo zdravlja/ Aleksandar Angelovski

 

"To je odredba zakona koja nije menjana. Zbog epidemiološke situacije u Srbiji, kako bi se smanjili kontakti, a osiguranici lakše koristili zdravstvenu zaštitu, nisu morali da dolaze na lekrske komisije. Oni su mogli sa uputom izabranog lekara i predloga specijaliste da dođu u tercijarnu ustanovi. Kako se smirila epidemiološka situacija od 1. aprila 2022. godine neophodno je da sva osigurana lica pribave i saglasnost lekarske komisije za lečenje van područja matične filijale", navela je ona.

Upitana da li su na taj način pacijenti iz unutrašnjosti u neravnopravnom položaju u odnosu na Beograđane, ona tvrdi da nije tako.

"Ne može se tako reći. Neophodno je da se zdravstvena zaštita ostvaruju u zdravstvenim ustanovama na području svoje filijale. Tek kada osiguranici ne mogu to da ostvare dolaze u ustanovu tercijarnog nivoa u Beogradu, Kragujevacu, Nišu, Novom Sadu. Ne određujemo mi u koju ustanovu tercijarnog nivoa će da dođu", istakla je ona.

Euronews Srbija

Na pitanje da li mišljenje lekarske komisije ima veću snagu od mišljenja lekara, ona je navela da Zakon kaže da poslednju reč ipak daje lekarska komisija.

"Zakon o zdravstvenom osiguranju kaže da lekarska komisijna daje saglasnost za upućivanje na lečenje van područja matične filijale. U tom smislu ima veću snagu od uputa lekara. Međutim, retki su slučajevi da se odbiju overe uputa. To imamo samo u onoj situaciji ako izabrani lekar prethodno nije pokušao pružanje usluge na području matične filijale", rekla je ona.

"To je staro pravilo"

Načelnica opšte prakse u Domu zdravlja u Novom Pazaru i član drugostepene komisije dr Nataša Mijailović tvrdi da se u Novom Pazaru uglavnom svi pacijenti koje lekar specijalista uputi na tercijarni nivo lečenja (klinički centar), dobiju odobrenje i od lekarske komisija. Dodaje da je i pre korone bila takva praksa.

"Zbog epidemioloških mera to je bilo ukinuto jedno vreme, a sada pošto su mere ukinute, pacijenti su dužni da se obrate prvostepenoj komisiji sa uputom i da ona odobri odlazak dalje kod lekara. Nisam videla da je do sada bilo problema. Uglavnom svi pacijenti koji su dobili uput da se leče van Novog Pazara to im je i odobreno", navela je ona.

Euronews

Dodaje da li će pacijent lečenje nastaviti u mestu u kome žive ili će biti upućen u veće centre isključivo zavisi od lekara specijalista koji pacijenta vodi. Smatra da pacijenti iz unutrašnjosti nisu u neravnopravnom položaju u odnosu na one u velikim gradovima. 

"Ne znam na osnovu čega su pacijenti došli do tog zaključka. Nije mi poznato da je do sada neko odbijen na komisiji. Uglavnom su svi pacijenti išli tamo gde su upućeni i to im je bilo odobreno", navela je ona.

Ono što je sigurno, overa lekarskih uputa stvoriće ogromne gužve kod lekarskih komisija. Treba imati u vidu da su non kovid pacijenti tokom epidemije bili u drugom planu, da nije bilo preventivnih pregleda, da se mnogi sada javljaju lekaru u odmakloj fazi bolesti.

Preporuka za vas

Komentari (2)

zdravstveni radnik

15.04.2022 11:12

Uvek su gradjani i pacijenti van Beograda bili i ostali ljudi drugog reda !!! Bitno da nam Beogradjani ostanu zdravi,živi i namireni

Komentari...

15.04.2022 16:48

Neće lekari zbog sujete da šalju pacijente u kliničke centre... Naravno, neka su nam Beograđani živi i zdravi. Bar da opozicija uzme Bgd, pa će ostatak Srbije da dobije nove bolnice.

Srbija