Društvo

Vojvodina više nije na tronu: Među tri najtransparentnije opštine u Srbiji ove godine su dve sa juga Srbije

Komentari

Autor: Nataša Kovačev

01/06/2022

-

15:24

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Tri najtransparentnije opštine u Srbiji u 2022. godini su Novi Pazar, Sombor i Sokobanja.  Od 2015. organizacija Transparentnost Srbija analizira i vrednuje sajtove, dokumente, odgovore dobijene na zahteve za slobodan pristup informacijama, te funkcionisanje uprave i njenih uslužnih centara u opštinama i gradovima Srbije. Za razliku od prošle godine, kada su po indeksu transparentnosti na vrhu liste bile tri vojvođanske lokalne samouprave, ovog puta u samom vrhu našle su se i dve opštine sa juga zemlje.

Analiza Transparentnosti Srbije pokazala je da je sa 87 bodova u svom poslovanju i trošenju javnog novca od ostalih gradova i opština u zemlji, najtrasparentniji Novi Pazar. Ocena u koju nisu potpuno ubeđeni njegovi stanovnici, a neki od njih kažu da nisu sigurni u rezultate, jer ne znaju koliko je istraživanje pouzdano.

Maksimalan broj bodova Novi Pazar je dobio u kategorijama "lokalna samouprava i građani", "javne nabavke" i "javne rasprave", dok su najslabije ocenjene oblasti "skupština i veće", te "javna preduzeća i javne ustanove". Ipak, ostvareni rezultat bio je dovoljan da se prošlogodišnjeg četvrtog mesta popnu na prvo. 

"Nama je bez obzira na mesto važno da ovaj kontinuitet održimo i da svake godine povećavamo. To je cilj da informacije i odluke koje donose lokalna samouprava, Skupština i Gradsko veće i da one informacije koje su bitne za građane budu pravovremene, tačne i dostupne", kaže Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

U nevladinoj organizaciji "Forum 10" kažu da se prvo mesto na listi može posmatrati kao nastojanje lokalne samouprave da svoj rad učini transparentnim.

"Sa druge strane, tu činjenicu bismo ipak trebali da uzmemo na neki način sa zadrškom s obzirom na jedan stav i pre svega osećaj građana Novog Pazara da informacije koje su dostupne na sajtu grada i generalno od strane lokalne samouprave, još ne zadovoljavaju kriterijume javnosti u smislu da pružaju mogućnost da na pravi način dođemo do informacija koje građane u Novom Pazaru najviše interesuju", objašnjava Teo Tarniš iz NVO "Forum 10".

Na severu zemlje, u gradu koji je zadržao prošlogodišnju drugu poziciju, visoku ocenu po pitanju transparentnosti vide kao rezultat nekoliko ključnih koraka - održavanja javne rasprave uoči usvajanja budžeta, uključenosti građana u odlučivanje o projektima koji se finansiraju iz gradske kase i preglednim podacima na zvaničnoj internet stranici. 

"Građani dobijaju na kućnu adresu, uz račun za čistoću, glasački listić. Ideja je da građani iz svake mesne zajednice predlože po tri projekta za koje smatraju da su njihovoj mesnoj zajednici potrebna i koje će grad finansirati sledeće godine. Što se tiče javne rasprave o budžetu, moram reći da je javna rasprava o budžetu Grada Sombora najposećenija javna rasprava koju organizuje grad Sombor", kaže Sava Dojić, član Gradskog veća Sombora za budžet i finansije.

Ipak, oko 150 zainteresovanih za grad veličine Sombora nije previše. I odziv kada se biraju projekti mogao bi, kaže, biti veći.

I dok se utisak građana i zvanične ocene uglavnom razlikuju, poput Somboraca, u, po izračunatom indeksu, najtransparentnijoj opštini prošle godine živeli su stanovnici Bečeja. To je mesto sada žabeležilo najveći pad - sa vrha liste na 13. poziciju.

Sokobanja sa 35. stigla na 3. mesto

Sokobanja je pre nekoliko godina bila 35. dok je sada mežu prve tri opštine. U opštini kažu da su poslednjih nekoliko godina učinili da ono što rade i lokalna samouprava i javna preduzeća bude vidljivije i dostupnije građanima i da i stanovnici mogu da budu uključeni. 

"Formirali smo radnu grupu za praćenje tarnsparentnosti i sve što je trebalo da službe prate i da postupaju po procedurama. Mi smo 2019. bili 35. a danas smo treći sa 84 boda i vrlo sam ponosan na to. Slabiji rezultat je u delu oko javnih rasprava, a delom je tome doprinela blaga nezainteresovanost građana da učestvuju. Znam da možda i nemaju naviku da prate opštinski sajt, a mi se trudimo da dao sve informacije i lokalnim medijima i o javnim pozivima i o nabavkama i o kreiranju budžeta i donošenju odluka", rekao je predsednik opštine Sokobanja dr Miodrag Nikolić.

Euronews TV

 

Dašić: Institucije retko reaguju

Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju da institucije sistema krenu da rade baš kad se nešto napravi na način koji je toliko vidljiv i problematičan, ali da se nažalost posle određenog vremena stiče utisak da ni te institucije ne završavaju sa nekim realnim ishodom koji bi građanima dao informaciju o nekoj zloupotrebi trošenja njihovog novca.

"Jedina institucija koja nešto radi je Državna revizorska institucija, koja nas s vremena na vreme nas i kaže da 4 najveća grada, to je vest od pre tri-četiri godine, duguju više od milijardu evra, javna preduzeća, ili da neka preduzeća na republičkom nivou imaju neke probleme. Ali, oni rade samo sporadičan uzorak i nemaju neku mogućnost da to rade kvalitetno na nekom većem uzorku", ukazuje Dašić.

Euronews TV

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija