Društvo

Nastavljene transplantacije bubrega u Vojnomedicinskoj akademiji, šansu za novi život dobila dva pacijenta

Komentari

Autor: S. T.

01/06/2022

-

12:13

Nastavljene transplantacije bubrega u Vojnomedicinskoj akademiji, šansu za novi život dobila dva pacijenta
Nastavljene transplantacije bubrega u Vojnomedicinskoj akademiji, šansu za novi život dobila dva pacijenta - Copyright Tanjug/Ministarstvo zdravlja/ Aleksandar Angelovski

veličina teksta

Aa Aa

U Vojnomedicinskoj akademiji uspešno su urađene dve transplantacije bubrega od srodnih davaoca kod pacijenata F. M. (29) i J. R. (46), a tokom juna očekuje se nastavak ove visokospecijalizovane hirurgije.

"Operacije su prošle bez komplikacija sa normalizovanim biohemijskim rezultatima kod davaoca i primaoca već prvog dana i svi pacijenti se uspešno oporavljaju", navedeno je u saopštenju VMA.

Hirurški tim VMA čija je multidisciplinarnost neophodna za zahtevne operativne procedure poput  transplantacije, vodio je načelnik Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju pukovnik prof. dr  Aleksandar Tomić sa kolegama nefrolozima, urolozima i vaskularnim hirurzima VMA.

Program transplantacije u VMA nastavljen je nakon dve i po godine pauze zbog pandemije koronavirusa, a u ovoj vojnozdravstvenoj ustanovi - jednom od transplantacionih centara Republike Srbije godišnje se u proseku radilo 20-25 transplantacija bubrega.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija