Društvo

Od početka godine urađeno sedam transplantacija koštane srži kod dece

Komentari

Autor: Fonet

18/04/2022

-

09:36

Od početka godine urađeno sedam transplantacija koštane srži kod dece
Od početka godine urađeno sedam transplantacija koštane srži kod dece - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Načelnica Odeljenja u Institutu za majku i dete za trasnplataciju koštane srži Dragana Vujić izjavila je danas da je pandemija koronavirusa uticala na proces transplatacije, ali je istakla da se sve vraća u redovne tokove, pa je od početka godine urađeno sedam transplatacija, dok su za tri pripreme u toku.

Kako je podsetila, u 2020. godini urađeno je 18 transplatacija, što je manji broj od uobičajenog.

"Kada je uvedeno vanredno stanje, zahvaljujući Vladi uspeli smo da uvezemo ćelije iz svetskog registra", kazala je Vujić za Radioteleviziju Srbije.

Broj transplatacija vratio se na prosek 2021. godine, kada su urađene 22 transplatacije. Ona je napomenula da se danas obeležava 25. godina od otvaranja Sterilnog bloka u Institutu za majku i dete, gde je prva transplatacija urađena sedamdesetih godina prošlog veka.

Prema njenim rečima, od otvaranja Sterilnog bloka urađeno je 360 transplatacija, od toga 175 u kojima je pacijent bio sam sebi davalac i 185 pacijenata koji su dobili ćelije od donora srodnika ili iz svetskog registra. Vujić je najavila da se ove godine očekuje otvaranje banke krvi pupčanika.

Komentari (0)

Srbija