Društvo

Da li kombinovanom testu na maturi treba promena? Ministarstvo pokrenulo probno testiranje učenika sedmog razreda

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

02/06/2022

-

16:27

Da li kombinovanom testu na maturi treba promena? Ministarstvo pokrenulo probno testiranje učenika sedmog razreda
Mala matura - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Svim osnovnim školama u Srbiji stigao je dopis od Ministarstva prosvete da se 15. juna organizuje testiranje za učenike četvrtog i sedmog razreda. Četvrtaci će raditi test iz matematike, srpskog jezika i prirode i društva, dok će sedmaci raditi probno testiranje kombinovanog testa, ali će birati jedan od pet ponuđenih predmeta - fizika, biologija, istorija, geografija, hemija. 

U dopisu se navodi da je Ministarstvo prosvete u cilju ostvarivanja Strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine i pratećeg Akcionog plana za period od 2021. do 2023. godine pristupilo "sagledavanja kvaliteta završnog ispita, kao i razmatranju i predlaganju modaliteta mogućih promena koncepta kombinovanog testa u okviru završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja".

Dopis je izazvao nedoumice kod brojnih nastavnika koji se pitaju da li je u najavi promena koncepta male mature, odnosno kombinovanog testa? Da li to znači Ministarstvo razmatra opciju da đaci ubuduće na trećem testu (kombinovanom) biraju predmet koji će polagati  od pet ponuđenih koji su do sada bili. Ukoliko i bude bilo neke promene ona se sigurno neće odnositi na ovu generaciju osmaka, za njihovu malu maturu testovi su već pripremljeni i polagaće kao i do sada u tri dana - srpski, matematiku i kombinovani test (zadaci iz geografije, istorije, biologije, hemije, fizike).

Iz Ministarstva prosvete napominju da je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u okviru Centra za nacionalne ispite pripremio testove za probno testiranje učenika sedmog razreda u školskoj 2021/2022. godini, kao i Uputstvo za sprovođenje probnog testiranja i upotrebu rezultata.

"Probno testiranje odnosi se na izradu trećeg, kombinovanog testa, gde se učenici, a na osnovu isticanja u prirodnim, odnosno društvenim naukama opredeljuju za predmet iz koga će rešavati test u okviru probnog testiranja. Predmeti koji su obuhvaćeni probnim testiranjem su: fizika, biologija, hemija, geografija, istorija", navodi se u dopisu. 

Godišnji test za đake

Ivan Kostić, pedagog OŠ "Lazar Savatić" u Zemunu kaže da je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u okviru projekta Podrška sistemu osiguranja kvaliteta na nacionalnom nivou, pripremio je godišnji test za testiranje učenika u četvrtom i sedmom razredu.

Test za četvrti razred sadrži zadatke iz tri predmeta - srpski (maternji jezik), matematika i priroda i društvo. Zadaci su pripremljeni na osnovu obrazovnih standarda i programa nastave i učenja. Cilj testiranja učenika četvrtog razreda je da se utvrdi u kom stepenu su učenici ostvarili očekivane ishode učenja za taj razred.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Učenici sedmog razreda radiće testove iz fizike, hemije, geografije, biologije istorije (biraju jedan od ponuđenih predmeta). Svrha primene ovih testova jeste da đaci steknu uvid u svoje znanje i strukturu mogućeg budućeg trećeg testa za završni ispit na kraju osmog razreda. Sprovođenje ovih testova predviđeno je za 15. juna 2022. godine u 12 sati. Ova vrsta testiranja učenika sprovodi se prvi put", naveo je Kostić za Euronews Srbija. 

Suzana Lipić direktorka OŠ "Branko Radičević" na Novom Beogradu  kaže da je dinamika obaveštavanja trebala da bude adekvatnija jer sada osnovne škole imaju mnogo aktivnosti - kraj školske godine, priprema male mature

"Pustićemo ankete deci i oni će odlučiti koji će test polagati. Uslov je da onaj ko popunjava test iz istorije ne može da sedi do druga koji polaže isti predmet. To je sjajna ideja, samo da se sprovodi sa određenom dinamikom i sinhronizacijom", navela je Lipić.

Dodaje da će se polaganjem testa iz srpskog, matematike i prirode i društva za učenike četvrtog razreda steći realna slika o njihovom znanju, jer su kriterijumi ocenjivanja u svim školama drugačiji. Test neće uticati na zaključnu ocenu četvrtacima, već da se vidi presek znanja đaka kada prelaze upeti razred. 

Škole koje su za 15. jun zakazale izlete ili ekskurzije mogu (uz saglasnost Školske uprave) da testiranje sprovedu i 16. juna u 8 ujutro. 

Oglasilo se Ministarstvo

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja navode da su  u cilju utvrđivanja stepena ostvarenosti standarda postignuća, odnosno obrazovnih standarda za kraj prvog ciklusa obaveznog obrazovanja i vaspitanja, pokrenuli inicijativu da Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja izradi godišnji test za testiranje znanja učenika četvrtog razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja u školskoj 2021/2022. godini.

"Navedeno testiranje je između ostalog usmereno na unapređivanje sistema samovrednovanja i spoljašnjeg vrednovanja rada ustanova, unapređivanje sistema i procesa za praćenje napredovanja učenika, kao i na izradu koncepta ocenjivanja koji postavlja učenje u centar evaluativnih aktivnosti nastavnika. Sadržaj godišnjeg testa čine zadaci pripremljeni na osnovu obrazovnih standarda i programa nastave i učenja iz tri predmeta – maternji jezik, matematika i priroda i društvo", kaću u Ministarstvu.

Euronews/Slavica Tuvić

 

Što se tiče probnog testiranja iz kombinovanog testa za sedmake iz Ministarstva je opet stigao štur odgovor.

"U cilju ostvarivanja Strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji do 2030. godine i pratećeg Akcionog plana za period od 2021. do 2023. godine, Ministarstvo je u saradnji sa Zavodom, nakon višegodišnje primene koncepcije završnog ispita, pristupilo  sagledavanju kvaliteta završnog ispita, kao i razmatranju i predlaganju modaliteta mogućih promena koncepta kombinovanog testa u okviru završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja", nadore u resornom ministarstvu  

Dodaju da se probno testiranje odnosi se na izradu trećeg, kombinovanog testa, gde se učenici, a na osnovu isticanja u prirodnim, odnosno društvenim naukama opredeljuju za predmet iz kog će rešavati test u okviru probnog testiranja. Predmeti između kojih se opredeljuju na probnom testiranju su: fizika, hemija, biologija, geografija i istorija. Testiranje učenika i četvrtog i sedmog razreda, u svim školama u Srbiji, zakazano je za 15.06.2022. godine.

Šta kaže Zavod

Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kaže da svaki đak u sedmom razredu bira jedan od pet testova koje će raditi, a u skladu sa svojim afinitetima.

"Nema priprema i izrada takvih testova stoji i u Strategiji i u Akcionom planu. Izradom ovakvih testova đaci će početi ranije da mesle na budući završni ispit i bolje će se priipremiti", naveo je Ranđelović za Euronews Srbija.

Upitan da li to znači da se ubuduće menja koncept polaganja kombinovanog testa i da li će đaci polagati jedan od pet predmeta on je rekao da će o tome odlučiti Ministarstvo prosvete.

"Možda će ta odluka zavisiti od reakcije dece i roditelja na ovo sada testiranje", zaključio je on.

 

 

Komentari (0)

Srbija