Društvo

Patrijarh Porfirije uručio arhiepiskopu Stefanu tomos o autokefalnosti MPC

Komentari

Autor: Tanjug

05/06/2022

-

11:13

Patrijarh Porfirije uručio arhiepiskopu Stefanu tomos o autokefalnosti MPC
Patrijarh Porfirije uručio arhiepiskopu Stefanu tomos o autokefalnosti MPC - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uručio je u Sabornoj crkvi arhiepiskopu makedonsko-ohridskom Stefanu tomos o priznanju autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve.

Porfirije je pre uručenja tomosa rekao da su se stvorili uslovi da i Ohridska arhiepiskopija ima sposobnosti da bude samostalna crkva. On je rekao da se crkva time ne deli nego da raste zajedno u ljubavi i slozi.

Patrijrh je istakao i da je veoma radostan zbog toga što se autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve raduju i Srbi i Makedonci u Severnoj Makedoniji. On je preporučio da MPC sada nađe odgovarajuće ime.

Takođe partijarh Porfirije istakao je da crkva ne moze da bude oružje i da nije oružje za ostvarivanje bilo kakvih drugih ciljeva. Porfirije je naglasio i da ova odluka neće uticati na druga kanonska podrucja SPC, jer su, kako je rekao, drugačiji uslovi u Severnoj Makedoniji nego u drugim delovima SPC.

Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan prethodno su predvodili svetu arhijerejsku liturgiju kojoj je prisustvovao veliki broj episkopa obe crkve.

SPC ustupa na korišćenje svu imovinu na teritoriji Severne Makedonije

U tomosu koji je pročitan u Sabornoj crkvi stoji da Srpska pravoslavna crkva (SPC) ustupa na korišćenje svu svoju imovinu na teritoriji Severnoj Makedoniji novoj, autokefalnoj crkvi u toj zemlji.

"Sveti hramovi i manastiri, naročito svetinje iz nemanjićkog perioda i poznijeg perioda srskog prisustva, crkvenograditeljstva i kulturnog stvaralaštva na tlu današnje Severne Makedonije, kao i ukupna pokretna i nepokretna imovina SPC, unutar njenih granica, ustupaju se na korišćenje novoj autokefalnoj sestrinskoj crkvi", piše u tomosu.

Jednoglasna odluka Sabora SPC

Na zasedanju Svetog arhijerrejskog sabora u maju ove godine jednoglasno je doneta odluka da se prizna autokefalnost MPC. Za tu odluku glasalo je svih 42 episkopa SPC.

Posle zajednicke liturgije MPC i SPC u Skoplju patrijarh Porfirije saopstio je odluku Sabora koji je "jednoglasno i jednodušno izašao u susret molbi Makedonske pravoslavne crkve - Arhiepiskopije Ohridske" i prihvatio njenu autokefalnost.

Patrijarh je tada rekao da će nakon zajednickog obavljanja tehnicko-organizacionih detalja, biti obaveštene sve ostale pravoslavne crkve, koje ce biti pozvane da "po svom kanonskom redu i poretku" prihvate autokefalni status MPC-OA

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija