Društvo

Sećanje na Dimitrija Popovića, porodica i prijatelji odali čast ubijenom mladiću u Gračanici

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

05/06/2022

-

15:24

Sećanje na Dimitrija Popovića, porodica i prijatelji odali čast ubijenom mladiću u Gračanici
Sećanje na Dimitrija Popovića, porodica i prijatelji odali čast ubijenom mladiću u Gračanici - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Na današnji dan pre 18 godina u centru Gračanice ubijen je Dimitrije Popović dok se sa drugovima nalazio u kiosku brze hrane. Za ubistvo tada sedamnaestogodišnjeg Dimitrija, na devet i po godina zatvora osuđen je Albert Krasnići koji je pucao iz auomobila u pokretu.

Parastosom na gračaničkom groblju i poetskim časom ispred spomen kapelice podignute u njegovu čast, porodica i prijatelji su odali počast Dimitriju Popoviću. 

"Lažu ljudi kada kažu da vreme leči rane. Za mene, rana je sve dublja i bolnija. I sada se svake noći budim u isto vreme, u vreme kada su mi saopštili da je mog Dimitrija ubila dušmanska ruka. Jedino što me teši, jeste da su njegovi drugovi ostali živi i što i druge majke nisu doživele da izgube dete", rekla je Dimitrijeva majka Jorgovanka i dodala da i pored toga što ima još dva sina i unučad, "Dimitrijevo mesto zauvek ostaje prazno, a bol neprolazna".

Euronews/Vladislav Ćup

 

U čast stradalog Dimitrija, objavljena je i knjiga njegovog strica Ratka, "Dimitrije sa suncem u očima", po čijim rečima, "Dimitrije jeste otišao sa suncem u očima i sa mnogim sunčevićima da svedoči o tragediji i stradanju srpskog naroda ovde na našem Kosovu".

Za književnika i novinara Živojina Rakočevića, Dimitrije Popović je, kako je rekao "jedna od najčistijih žrtava našeg vremena i našeg doba".

U Gračanici se održava memorijalni turnir u malom fudbalu pod nazivom Igrajmo za budućnost, pamtimo Dimitrijа, a najuspešnijem mladom umetniku Likovne kolonije u okviru Vidovdanskih svečanosti dodeliće se nagrada koja nosi njegovo ime.

Alberta Krasnićija je, inače, prošle godine ubio sopstveni otac pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima.

Komentari (0)

Srbija