Društvo

Matić za Euronews Srbija: Građani Srbije moći će da putuju u EU, ali u skladu sa pojedinačnim odlukama zemalja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/06/2021

-

09:53

Matić za Euronews Srbija: Građani Srbije moći će da putuju u EU, ali u skladu sa pojedinačnim odlukama zemalja
Matić za Euronews Srbija: Građani Srbije moći će da putuju u EU, ali u skladu sa pojedinačnim odlukama zemalja - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ocenila je za Euronews Srbije odluku ambasadora zemlja članica Evropske unije (EU), koji su juče dali saglasnost da Srbija i još nekoliko zemalja budu na spisku država čiji građani mogu da putuju u EU, kao još jednu potvrdu dobre politike Vlade Srbije. 

Matić je objasnila da bi ova odluka značila da će građani zemalja koje dobiju "zeleno svetlo" moći slobodnije da putuju, ali u skladu sa pojedinačnim odlukama zemalja EU. Svaka od njih će posebno procenjivati na koji način će strani turisti moći da je posete.

"Od pojedinačne epidemiološke situacije u zemljama EU će zaivsiti popuštanja ulaska građana u njihovu zemlju. Na primer, u Francuskoj i dalje važe retstrikitvne mere, maske su skinuli, ali se još uvek očekuje ukidanje policijskog časa. To znači da će oni u skladu sa aktuelnim merama odlučivati kako će strani turisti da ih posećuju. Mi se nadamo da ćemo biti na zelenoj listi, ali to ne znači slobodno kretanje kroz granicu. Videćemo kako će zemlje članice to implememtnirati", objasnila je ministarka Matić.

Euronews Srbija

 

 

Kako je objasnila, zemlje će bilateralno odlučivati o ukidanju određenih restrikicja koje postoje.

"Mi već imamo potpisanih dosta bilateralnih sporazuma i priznavanje digitalnih sertifirkata sa nekoliko zemalja članica EU kao što su Grčka, Mađarska i Slovenija. Sa Češkom smo potpisali i od ponedeljka stupa na snagu. Neke zemlje su lateralno prihvatile naše potvrde o vakcinaciji, na žalost ne za sve vakcine, ali i to je neka vrsta pomaka", rekla je ministarka Matić. 

Inače, ova preporuka stalnih predstavnika država članica EU bi trebalo da bude usvojena u petak kada i stupa na snagu.

Euronews TV

Strani turisti se polako vraćaju u Srbiju

Ministarka Matić je u razgovoru za Euronews Srbija rekla da se situacija što se turizma tiče, nakon korone, postepeno popravlja.

"Prvi pokazatelji statistički govore da imamo porast od 3,4 odsto deviznog priliva i to nam govori da nam se polako vraćaju strani turisti. Više nego jasno da će letnja sezona biti uspešna, pre svega, jer smo dobili zeleno svetlo za putovanja, ali i dolazak stranih turista. Ključno je da se epidemoiološka situacija ne pokvari, već da se nastavi ovim trendom. Ulazimo u bolju fazu, ali moramo da razmišljamo da nam stiže jesen i da je oprez neophodan", objasnila je Matić.

Kaže da je prošle godine bio pad dolaska stranih turista do 75 odsto, ali dodaje da to nije toliko uticialo na devizni priliv.

"Za razliku od pada broja stranih turista, pad deviznog priliva izbosio je negde oko 25 osto što i nije strašno. Imali smo najbolju turističku sezonu 2019, a 2020. je trebalo da bude rekordna, međutim epidemija koronavirusa je to zaustavila", poručila je Matić.

Rusi najviše posećuju Srbiju

Jelena Stanković iz Udruženja turističkih vodiča Srbije kaže za Euronews Srbija da se oseća pomak što tiče priliva sranih turista.

Euronews TV

"Nešto malo se pokrenulo, najviše ima Rusa. Nije kao ranije, uglavnom dolaze porodice, ali to nisu velike ture. Uglavnom su zainteresovani da vide Beograd, Novi Sad, Oplenac i Kopaonik", kaže Stanković, dodajući da najmanje ima skandinavskih gostiju.

Kako objašnjava, turistička sezona pre početka epidemije koronavirusa je bila odlična, ali dodaje da se posao zbog virusa značajno smanjio pa će biti potrebno dosta vremena da se sve vrati u normalu.

"Maj i jun su bile višedenevne ture pre korone, po petnaest dana sam vezivala, a sada imam po par pešačkih tura i to je sve", rekla je Stanković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija