Fokus

Pet Bajdenovih omiljenih mesta u Evropi, među njima i Balkan

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2021

-

12:24

Pet Bajdenovih omiljenih mesta u Evropi,  među njima i Balkan
Pet Bajdenovih omiljenih mesta u Evropi, među njima i Balkan - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Malo je američkih predsednika koji su na tu funkciju stupili sa toliko pređenih kilometara tokom međunarodnih putovanja kao što je Džo Bajden, piše briselski portal "Politiko".


Naime, tokom svog mandata na funkciji potpredsednika SAD, Bajden je prešao više od 1,6 miliona kilometara na putovanjima u 57 zemalja sveta. Kada se tome pridoda na stotine putovanja realizovanih tokom obavljanja funkcije člana senatskog Odbora za spoljne odnose počev od 1970-ih godina, moglo bi se reći da Bajden ima najveći karbonski otisak od svih stanara Bele kuće.

Mnoga od tih putovanja bila su u Evropu, koja je oduvek imala posebno mesto u Bajdenovom srcu. Zbog toga nije slučajno što je njegovo prvo putovanje u inostranstvo zapravo odlazak na taj kontinent, piše "Politiko".

EPA/Oliver Contreras

 

Zvanična svrha Bajdenovog putovanja bi, prema pisanju portala, mogla biti da evropskim saveznicima pokaže "malo ljubavi" nakon napada koje su pretrpeli pod njegovim prethodnikom.

Ali Bajden takođe zaista voli Evropu.

Taj entuzijazam je bio opipljiv tokom ranijih godina, bilo kada je boravio u poseti svojoj pradomovini u Irskoj, kada je prisustvovao Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji ili boravio u najudaljenijim delovima Balkana, odnosno svim mestima kojima se povremeno vraćao.

Pet je mesta koja Bajden u Evropi najviše voli, a to su Irska, Balkan, sedište NATO-a, Minhen i Mađarska.

Bivša Jugoslavija posebno draga Bajdenu

"Politiko" navodi da mnogi američki političari imaju irsko nasleđe, i da su oba Bajdenova roditelja bili irskog porekla.

Drugi evropski kutak u kome se za Bajdena "preplitalo" profesionalno i političko je bivša Jugoslavija, region prepun istorijskih podela koje se, kako navodi "Politiko", ne razlikuju od Irske.

Taj portal navodi da Bajden nikada nije odustao od Balkana, vraćajući mu se iznova i iznova, i dugo nakon što je većina zapadnih političara izgubila interesovanje.

"Balkan nije sporedna strateška misija", rekao je kolegama iz Senata nakon posete regionu 2001. godine.

"Jugoistočna Evropa ostaje centralna za bezbednost čitavog kontinenta, a time i Sjedinjenih Država", dodao je on tada.

Nakon što je 2009. godine postao potpredsednik, Bajden je ponovo posetio region. On je 2016. godine posetio Kosovo zbog otvaranja novog autoputa nazvanog po njegovom preminulom sinu Bou, koji je svojevremeno volontirao na Kosovu.

Preporuka za vas

Erdogan posle susreta sa Bajdenom: Nesuglasice između Turske i SAD mogu biti rešene
Samit Bajdena i Putina dok su odnosi Rusije i SAD na tankom ledu: (Ne)moguća misija diplomatskog primirja

Komentari (0)

Svet