Planeta

Bajden: Smrt Navaljnog bi oštetila odnose Moskve sa svetom

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2021

-

22:57

Bajden: Smrt Navaljnog bi oštetila odnose Moskve sa svetom
Bajden: Smrt Navaljnog bi oštetila odnose Moskve sa svetom - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Eventualna smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji služi zatvorsku kaznu u Rusiji, bila bi tragedija i oštetila bi odnose Moskve sa ostatkom sveta i SAD, izjavio je danas američki predsednik Džozef Bajden.

Bajden, koji se u sredu sastaje sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Ženevi, kaže da će staviti do znanja Putinu da postoje oblasti gde je saradnja moguća ako Moskva tako želi, ali i da su SAD spremne da odgovore konkretno ukoliko se suoče sa agresivom ruskom akcijom, preneo je Rojters.

"Smrt Navaljnog bi bila još jedna indikacija da Rusija ima malo ili nema uopšte nameru da se pridržava osnovnih ljudskih prava. To bi bila tragedija, samo bi pogoršala odnose Moskve sa ostatkom sveta i sa mnom", ocenio je Bajden.

Ukrajina može u NATO, ali mora da iskoreni korupciju

Bajden je danas izjavio da Ukrajina mora da iskoreni korupciju i da ispuni ostale kriterijume ukoliko želi da se priključi NATO savezu.

"Činjenica je da i dalje moraju da se bore protiv korupcije. U međuvremenu, učinićemo sve da stavimo Ukrajinu u poziciju da može da se suprotstavi ruskoj agresiji, da osigura fizičku bezbednost", izjavio je Bajden na samitu NATO u Briselu, preneo je Rojters.

On je, kako navodi britanska agencija, dodao da ruska aneksija Krima i uloga Moskve u istočnom delu Ukrajine ne znači da Kijev nikada neće biti član Severnoatlantske alijanse.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je ranije danas da od predsednika Bajdena želi da čuje jasno "da" ili "ne" kada je reč o davanju plana Ukrajini za pridruživanje NATO.

Zelenski je novinarima rekao i da je dobio uveravanja da Bajden neće koristiti Ukrajinu za cenkanje prilikom susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ove nedelje, javio je Rojters.

Razgovor sa Erdoganom bio pozitivan i produktivan

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da je održao "pozitivan i produktivan" razgovor sa kolegom iz Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom.

Kako je otkrio, veći deo razgovora se sastojao od toga kako da se pristupi brojnim pitanjima, javlja Rojters.

Govoreći nakon Samita NATO u Briselu, Bajden je rekao da će sada njegov i Erdoganov tim raditi na detaljima dogovora koji su postigli u glavnom gradu Belgije.

"Siguran sam da ćemo napraviti istinski napredak u našim vezama", smatra Bajden.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet