Evropa

Putin spreman da izruči SAD tražene sajber kriminalce - pod jednim uslovom

Komentari

Autor: A. T.

13/06/2021

-

21:25

Putin spreman da izruči SAD tražene sajber kriminalce - pod jednim uslovom
Putin spreman da izruči SAD tražene sajber kriminalce - pod jednim uslovom - Copyright Tanjug/AP/RIA Novosti, Alexei Druzhinin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna da isporuči sajber kriminalce koje traži SAD, ali po sistemu reciprociteta, objavila je ruska agencija TAS a preneo CNN.

Putin je, kako je naveo TAS, izjavio za državnu televiziju Rusija 1 da Rusija i SAD moraju da preuzmu podjednake obaveze, uz napomenu da će Rusija to da uradi ako se i SAD saglase da će da poštuju sporazum i isporučuju kriminalce koje Rusija traži. 

Putinova objava stiže nekoliko dana pred zakazani sastanak sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Ženevi. 

Bajden je danas na sastanku G7 istakao da je ohrabren Putinovim komentarima o potencijalnoj mogućnosti za saradnjom, ali da se plaši da se predsednik Rusije ne predomisli.

Ned Prajs, portparol Stejt departmenta rekao je da su, osim Rusije, razgovarali sa predstavnicima mnogih zemalja o hakerskim napadima. On je istakao da će to biti jedna od tema razgovora kada se dva predsednika budu sastala u Ženevi.

Putin je u intervjuu za Rusija 1 istakao da se nada da će na sastanku popraviti odnose sa SAD i omogućiti saradnju u oblastima u kojima su im slični interesi. A to su regionalni konflikti, ekonomska saradnja i saradnja u oblasti zaštite životne sredine.

Iz Bele kuće su najavili da će Bajden razgovarati sa Putinom o nekoliko tema koje su bitne Americi. Razgovaraće se o hakerskim napadima, tenzijama na granici sa Ukrajinom i zaštitom ljudskih prava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa