Društvo

Većina đaka se vratila u klupe nakon nove serije dojave o bombama - ostalo da se pregleda još devet škola

Komentari

Autor: S. Tuvić

09/06/2022

-

10:33

Većina đaka se vratila u klupe nakon nove serije dojave o bombama - ostalo da se pregleda još devet škola
E-Stock/ Andrija Soković - Copyright E-Stock/ Andrija Soković

veličina teksta

Aa Aa

Kontradiverzione ekipe pregledale su većinu škola u Beogradu koje su juče dobile dojavu o postavljenim bombama i đaci su se vratili redovnoj nastavi u učionicama. Ostalo je još da se pregleda devet osnovnih škola.

Od ukupno 214 škola koje su juče dobile dojavu o podmetnutoj bombi ostalo je da se pregleda još devet škola. Utvrđeno je da su u svim pregledanim školama dojave bile lažne. Prema podacima Školske uprave Beograd nije pregledano još devet osnovnih škola. Matematička gimnazija koja je jutros dobila novu dojavu, odmah je pregledana i utvrđeno je da je dojava bila lažna", saopštilo je Ministarstvo prosvete.

U policiji su za Euronews Srbija rekli da su kontradiverzione ekipe radile noćas do kasno.

"Tokom jučerašnjeg dana i noćas pregledana je većina škola. Ostalo je nekoliko da se pregleda danas. Kontradiverzione ekipe su radile noćas do kasno", rečeno je za Euronews  Srbija u policiji.

U toku je pregled škola u opštini Grocka, a u školama sa te teritorije se nadaju da će samo nastava u prepodnevnoj smeni biti onlajn, dok će popodne đaci moći nastavu da prate regularno u učionicama.

Inače, juče su u 148 osnovnih i 66 srednjih škola  u Beogradu stigle anonimne dojave o podmetnutim bombama. Objekti su evakuisani, a policija je odmah izašla na teren.

Jutros je na adresu Matematičke gimnazije u Beogradu ponovo stigla dojava o bombi. Isti mejlovi stigli su i u sredu i četvrtak. O svemu je obaveštena policija, a đaci su prešli na onlajn nastavu. 

Nastavnik u matematičkoj gimnaziji Srđan Ognjanović kaže za Euronews Srbija da već tri dana zaredom stižu preteći mejlovi da je postavljena eksplozivna naprava u toj obrazovnoj ustanovi.

"Nastava je organizovana onlajn. Mnogo veći problem predstavlja to što je u toku odbrana maturskih radova. Tražimo rešenje za to, da pronađemo druge prostorije gde će se braniti radovi", naveo je Ognjanović.

Podseća da je Matematička gimnazija i ranije bila na meti hakera, da im je nekoliko puta obaran sajt, ali da su taj problem uspeli da reše boljom zaštitom.

Sadržaj mejla

Iz sadržaja mejla koje su škole dobile vidi se da je poruku poslala osoba kojoj maternji jezik nije srpski. Predstavlja sebe kao nasilnika koji je počinio tri ubistava u Srbiji, da mora tako i da će na taj način spasiti decu. 

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

"Umoran od ovog života. Ništa se ne menja, svi mi se smeju, niko ne vidi za šta sam sposobna. Ja nemam budućnost, imam oružje, mnogo oružja. Ubiću se odnevši što više života. Ako postoji raj na svetu onda će deca sigurno otići tamo", navodi se u mejlu.

Direktorka Osnovne škole "Branko Radičević" Suzana Lipić rekla je juče za Euronews Srbija da je mejl na njihovu adresu stigao juče ujutro u 5.15, da su odmah obavestili policiju, ali i roditelje dece.

"Neka deca su došla u školu, jer roditelji nisu mogli da se organizuju drugačije, nema ko da ih čuva. Oni su sa učiteljicama iz boravka u parkiću. Rekli su mi da smo mi sledeći na redu da objekat pregleda kontradiverziona ekipa", navela je Lipić.

Prepodnevna smena u toj školi nastavu pohađa onlajn. Ukoliko škola bude pregledana nastava popodne će biti direktna. Ovo je drugi put da ta škola dobija dojavu o postavljenoj bombi.

"Prva dojava o bombi, pre mesec dana, je napravila konfuziju, ova ne. Nekako smo se svi navikli", navela je Lipić.

 

Komentari (0)

Srbija