Društvo

Serija dojava o bombama stigla uz uznemirujući mejl: Evakuisano 148 osnovnih i 66 srednjih škola, nastava onlajn

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/06/2022

-

07:29

Serija dojava o bombama stigla uz uznemirujući mejl: Evakuisano 148 osnovnih i 66 srednjih škola, nastava onlajn
Serija dojava o bombama stigla uz uznemirujući mejl: Evakuisano 148 osnovnih i 66 srednjih škola, nastava onlajn - Copyright Euronews/Tanjug/Fonet

veličina teksta

Aa Aa

Od jutros su u 148 osnovnih i 66 srednjih škola  u Beogradu stigle anonimne dojave o podmetnutim bombama, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Objekti su evakuisani, a policija se nalazi na terenu. 

Kako Euronews Srbija saznaje, u pitanju su osnovne škole "Bora Sanković", "Drinka Pavlović", "Danilo Kiš", "Đura Daničić" i "Jovan Jovanović Zmaj" na Voždovcu, "Stevan Sinđelić" i "Jelena Ćetković" na Zvezdari, "Starina Novak" na Paliluli, "Nikola Tesla u Rakovici", "Branko Ćopić" na Vidikovcu, "14. oktobar" na Labudovom brdu, "Nikola Tesla" u Rakovici, "Ratko Mitrović", Branko Radičević" i "Laza Kostić" na Novom Beogradu, kao i "Branko Radičević" u Batajnici...

Iz sadržaja mejla koje su škole dobile vidi se da je poruku poslala osoba kojoj maternji jezik nije srpski. Predstavlja sebe kao nasilnika koji je počinio tri ubistava u Srbiji, da mora tako i da će na taj način spasiti decu. U mejlu su navedene i navodne bizarnosti koje je radio svojim žrtvama. 

"Umoran od ovog života. Ništa se ne menja, svi mi se smeju, niko ne vidi za šta sam sposobna. Ja nemam budućnost, imam oružje, mnogo oružja. Ubiću se odnevši što više života. Ako postoji raj na svetu onda će deca sigurno otići tamo", navodi se u mejlu.

Direktorka Osnovne škole "Branko Radičević" Suzana Lipić kaže da je mejl na njihovu adresu stigao jutros u 5.15, da su odmah obavestili policiju, ali i roditelje dece.

"Neka deca su došla u školu, jer roditelji nisu mogli da se organizuju drugačije, nema ko da ih čuva. Oni su sa učiteljicama iz boravka u parkiću. Rekli su mi da smo mi sledeći na redu da objekat pregleda kontradiverziona ekipa", navela je Lipić za Euronews Srbija. 

E-Stock/ Andrija Soković

 

Prepodnevna smena u toj školi nastavu pohađa onlajn. Ukoliko škola bude pregledana nastava popodne će biti direktna. Ovo je drugi put da ta škola dobija dojavu o postavljenoj bombi.

"Prva dojava o bombi, pre mesec dana, je napravila konfuziju, ova ne. Nekako smo se svi navikli", navela je Lipić.

Danas neće biti nastave

Kako nezvanično saznajemo, roditelji su jutros obavešteni da danas neće biti nastave, kao i da će đaci dobiti zadatke koje bi trebalo da urade kod kuće, a o daljem postupanju biće obavešteni večeras.

Inače, nešto pre sedam časova i roditeljima dece koja idu u vrtić "Fića“ na Vračaru stiglo je obaveštenje da decu ne dovode, jer je stigla anonimna dojava o podmetnutoj bombi, javlja RTS.

Podstimo, juče je u Beogradu takođe zabeležen niz anonimnih dojava o podmetnutim bombama koje su stigle na adrese više ustanova u - Medicinski i Stomatološki fakultet, opština Savski venac, Internacionalni univerzitet, Matematička gimnazija, ali i nekoliko obrazovnih ustanova u Kragujevcu. Dojava je stigla i u zgradu Gradske uprave Beograda i katastra, a nešto kasnije i u Apelacioni sud u Beogradu.

Takođe, tri osnovne škole u Kragujevcu dobile su juče ujutru dojavu, kao i Rektorat kragujevačkog Univerziteta i Zavod za stomatologiju.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Škole su takođe bile na "udaru" anonimnih dojava i sredinom maja, najpre u Beogradu, a kasnije i Novom Sadu, i u nekim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Leskovcu, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji. 

Oglasilo se Ministarstvo prosvete

Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi, prema trenutnim informacijama iz Školske uprave Beograd, stigle su na imejl adrese 148 osnovnih i 66 srednjih škola u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Prema ranije utvrđenoj proceduri, objekti su evakuisani, a učenici će biti vraćeni na nastavu kada se utvrdi da je to bezbedno. Ekipe MUP-a su na terenu i vrše pregled objekata.

O načinu organizovanja časova i povratku na neposrednu nastavu, škole obaveštavaju učenike i njihove roditelje putem redovnih kanala komunikacije.

Nije bilo dojave u predškolskim ustanovama

U medijima se spekulisalo da su dojave o podmetnutnim bombama stigle i u predškolske ustanove, ali je tu informaciju demantovao gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

"Predškolske ustanove nisu dobile dojave o bombama, već su one stigle  u više od 200 osnovnih i srednjih škola u Beogradu. Time su pogođeni i pripremno-predškolski programi u okviru škola, a ne vrtići kako se spekulisalo. Svakako da je situacija već dovoljno stresna za roditelje, zaposlene i decu, te molim medije da budu precizni i da dobro provere informacije pre objavljivanja. Svaku prijavu shvatamo ozbiljno i deca će se u škole vratiti tek pošto kontra-diverzione ekipe MUP-a ispitaju svaku prijavu", rekao je Gak za Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Banaćanin

08.06.2022 08:23

Pa jel policija roliko nesposobn!?

Srbija