Društvo

Pošta Srbije predstavila markice s likom Petra Velikog

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2022

-

13:00

Pošta Srbije predstavila markice s likom Petra Velikog
Pošta Srbije predstavila markice s likom Petra Velikog - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Pošta Srbije i Ruski dom predstavili su danas u PTT muzeju prigodno izdanje poštanskih maraka sa likom ruskog cara Petra Velikog, povodom 350 godina od njegovog rođenja.


Promociji je prisustvovao i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je naveo da je Petar Veliki značajna ličnost za sve zemlje koje neguju bliske odnose sa Rusijom.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Bocan-Harčenko je kazao da aktuelna situacija u Rusiji ima sličnosti sa vremenom u kom je živeo ruski car, jer se Rusija, kako je rekao, baš kao nekada, bori za razvoj, nezavisnost, samostalnost i što veći uticaj na međunarodnom planu.

"Zahvaljujem se v.d direktora Pošte Srbije Zoranu Ðorđeviću, autoru izložbe i svima koji su pokrenuli inicijativu izrade marke. Ovo je veliki podsticaj u razvoju naših odnosa i dokaz naseg veoma pažljivog, brižljivog odnosa prema istoriji i Rusije i Srbije", kazao je Bocan- Harčenko.

V.d direktora Pošte Srbije Zoran Ðorđević izrazio je veliko zadovoljstvo što je upriličena izložba poštanskih marki sa likom Petra Velikog, u tiražu od 25.000 primeraka.

Naveo je da su Srbija i Rusija prijateljske zemlje koje poštuju svoje tradicije, te da je Petar Veliki istorijska ličnost koja je zaslužila da se njegov lik nađe na poštanskim markicama.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Ideja je bila da promovišemo neosporno veliku istorijsku ličnost, koji je bio ne samo ideolog, nego i neko ko je sprovodio sve svoje ideje, od tadašnje Rusije je napravio modernu i jaku državu", kazao je Ðorđević.


Ðorđević je zahvalio i Ruskom domu u Beogradu na čiju inicijativu su upriličene poštanske marke, navodeći da je cilj da se ličnosti koje su obeležile istoriju promovišu i čuvaju od zaborava.

Ruski car Petar Veliki vladao je sam do 1724, a potom mu je u tome pomagala žena Katarina Aleksejevna.

Tanjug/Miloš Milivojević

 


Modernizovao je u to vreme prilično zaostalu feudalnu Rusiju na društvenom, političkom, vojnom i ekonomskom planu, a u isto vreme vodio je ekspanzionističku politiku, uglavnom ka zemljama koje su izlazile na more.

Tokom svoje vladavine pretvorio je Rusiju u vodeću evropsku silu tog vremena. Odbacio je titulu cara 1721. godine i zamenio je titulom imperatora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija