Društvo

U 2021. godini 42,5 miliona evra sakupljeno u Srbiji za dobrotvorne svrhe, najveći donatori građani

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/06/2022

-

22:44

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je u 2021. godini donirano ukupno 42,5 miliona evra za opšte dobro, a najveći donatori su sami građani, navodi istraživanje "Srbija daruje 2021", organizacije Katalist Balkans.

Dok građani najviše daju, kroz velike masovne kampanje, u lečenje dece i odraslih, kompanije obično ulažu novac više strateški, na primer, u stipendije.

"Kroz istraživanja javnog mnjenja, deluje da građani često potcene stepen solidarnosti u našoj zemlji", kaže za Euronews Srbija Vuk Vuković menadžer istraživanja Katalist Balkans.

"Građani pokazuju solidarnost među sobom kao kada su teme kao što su lečenja dece i odraslih i to je dominiralo 2021. godine", ističe sagovornik. 

Pored toga, tokom prirodnih katastrofa, kao što je bio zemljotres u Hrvatskoj krajem 2020. godine, kako kažu iz Katalist Balkans, državljani Srbije su bili voljni da prikupe pomoć. 

"Periodi za vreme državnih i verskih praznika su kada građani najviše doniraju", dodaje menadžer istraživanja Katalist Balkans.

Najveći primaoci donacija su neprofitne organizacije i one, kako kaže sagovornik Euronews Srbija, služe kao glavni kanal između donatora i korisnika tih donacija, jer oni mogu na najbolji način da mapiraju situaciju i da znaju kome je to najviše potrebno".

Iako građani povremeno doniraju direktno osobi kojoj je to neophodno, Vuković smatra da neprofitne organizacije koje se time svakoga dana bave, mogu na najkorisniji način da preusmere pomoć.

On dodaje da je 2020, pandemijska godina, bila drugačija jer je dosta pomoći išlo direktno državnim institucijama.

"Zbog pandemije država bila ta koja je vodila politiku javnog zdravstva, ali sada su to neprofitne agencije", navodi menadžer istraživanja.

Filantropija ulazi u poslovni sektor

U 2020. godini, kako kaže Vuković, poslovni sektor je bio glavni stožer savladavanja pandemije koronavirusa. "Verovatno jer, u skladu sa mogućnostima, poslovni sektor jeste taj koji ima najviše kapaciteta da nabavlja skupu medicinsku opremu", objašnjava Vuk Vukanović.

Kako dodaje, sve više koncept društveno odgovornog ponašanja, odnosno koncept filantropije ulazi u poslovni sektor i u kulturu poslovanja i u našoj zemlji u globalno. Kompanije su najviše darivale za oblasti zdravlja, obrazovanja i zaštite životne sredine. 

"To je nešto što mi smatramo nekim strateškim davanjima, odnosno davanjima koja generišu nova dobra, koja na duže staze mogu proizvesti neke pozitivne posledice u društvu", zaključio je sagovornik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija