Društvo

Svečanost u kasarni Banjica: Proslavljen Dan službe vazdušnog osmatranja i javljanja

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2022

-

16:46

Svečanost u kasarni Banjica: Proslavljen Dan službe vazdušnog osmatranja i javljanja
Svečanost u kasarni Banjica: Proslavljen Dan službe vazdušnog osmatranja i javljanja - Copyright Vojska Srbije/ vs.rs

veličina teksta

Aa Aa

Dan službe vazdušnog osmatranja i javljanja i Dan 126. brigade vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja obeležen je danas na svečanosti u kasarni Banjica, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Tim povodom upriličen je svečani defile jedinica i prikaz naoružanja i vojne opreme, dok su najistaknutijim pojedincima uručena priznanja.

Svečanosti je prisustvovao komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO Duško Žarković, koji je između ostalog podsetio na bogatu istoriju vazdušnog osmatranja i javljanja, ispisanu najsvetlijim primerima hrabrosti i požrtvovanja. 

Vojska Srbije/ vs.rs

 

 Nakon svečanosti položeni su venci na spomen-obeležje u kasarni kojim ta jedinica čuva uspomenu na potporučnike Sinišu Radića i Željka Savičića, poginule tokom NATO agresije na SRJ 1999. godine.

"Dan službe VOJ i Dan 126. brigade VOJIN obeležavaju se u znak sećanja na 18. jun 1915. godine, kada je srpska vrhovna komanda izdala naređenje da se oforme stalne osmatračke signalne stanice radi označavanja pravca leta neprijateljskih aviona", navodi Ministarstvo.

Naglašavaju i da je 126. brigada vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja jedna je od sedam odlikovanih brigada Ordenom narodnog heroja za zasluge postignute tokom NATO agresije.

Vojska Srbije/ vs.rs

 

Ta jedinica i njeni pripadnici su tokom svih 78 dana agresije dostavljali podatke o situaciji u vazdušnom prostoru što predstavlja presedan u savremenom ratovanju, a zaslužni su i za otkrivanje avijacije po kojoj su uspešno dejstvovale raketne jedinice tadašnje Vojske Jugoslavije.

Ta jedinica Vojske Srbije posebna je po svojim zadacima koji podrazumevaju konstantno osmatranje vazdušnog prostora iznad i na prilazima Republike Srbije, pa se stoga pripadnici jedinice drugačije nazivaju i graniča neba.

Njihov posao je, kako dodaju iz Ministarstva, da podatke prikupljene radarskim osmatranjem dostave svim korisnicima u sistemu odbrane 24 časa, svih 365 dana u godini.

"Njihov posao se nikada ne završava i oni su uvek u pripravnosti zato su po svojim zadacima osmatranja i neprekidne kontrole vazdušnog prostora, obaveštavanja određenih korisnika sistema odbrane Srbije o situaciji u vazdušnom prostoru, navođenju borbene avijacije u lovačkoj nameni, pružanje navigacijske pomoći vazduhoplovima u nuždi i usmeravanje artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva na ciljeve u vazdušnom prostori jedinstveni u Vojsci Srbije", navode iz Ministarstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija