Društvo

U Novom Sadu usvojen Plan regulacije novog mosta, izgradnja bi trebalo da počne krajem godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/06/2021

-

14:01

U Novom Sadu usvojen Plan regulacije novog mosta, izgradnja bi trebalo da počne krajem godine
U Novom Sadu usvojen Plan regulacije novog mosta, izgradnja bi trebalo da počne krajem godine - Copyright Euronews Srbija/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Plan generalne regulacije novog mosta preko Dunava, koji je proglašen projektom od nacionalnog značaja, usvojen je u novosadskoj Skupštini. Za usvajanje Plana glasalo je 66 odbornika, dok je troje bilo uzdržano.

I pre usvajanja urbanističkog plana, kineska kompanija CRBC, koja je izabrana da most sagradi, predstavila je nekoliko idejnih rešenja, a gradski čelnici saopštili su da će ceo projekat koštati oko 130 miliona evra.

Ovaj Plan bi trebalo da "pripremi teren" za pravljenje mosta, a jedan od prvih koraka biće eksproprijacija zemljišta, koje će raditi Koridori Srbije.

Euronews TV

Četvrti most u Novom Sadu je potreban, zajednički je stav odbornika, jer u ovom gradu ima 120.000 registrovanih automobila, i očekuje se da će taj broj rasti.

Odbornici LSV koji su deo vladajuće koalicije, pohvalili su aktuelnu vlast jer je "imala hrabrosti da pokrene ovaj plan".

Opozicioni odbornici takođe smatraju da je most potreban, ali nisu saglasni sa načinom na koji se stvari grade, i tvrde da se sve radi "stihijski".

Zamenik gradonačelnika Novog Sada, Milan Đurić, rekao je, između ostalog, da će ovaj most povezivati Bulevar Evrope sa Sremskom Kamenicom, i da je planirano da izgradnja mosta krene krajem godine.

Novi most će, sa svim pristupnicama, biti dugačak 2,4 kilometra. Imaće dva kolovoza sa po dve saobraćajne trake, te pešačke i biciklističke staze. Povezivaće autoput E-75 sa budućim Fruškogorskim koridorom i prelaziti preko Šodroša i Ribarskog ostrva.

Svoje primedbe su iz "Dunavac Šodroša" ranije podneli i zvanično tokom javne rasprave o usvojenom planu. I njih, kao i primedbe Društva arhitekata Novog Sada, komisija je odbacila.

Za DANS, pitanje nije da li treba graditi most, već da li je mimo javnog konkursa trebalo birati idejnog tvorca i graditelja, kao i kako će prilaz mostu izgledati. 

Nesuglasice oko protesta

Desetak predstavnika neformalne građanske inicijative "Dunavac Šodroš" okupilo se na protestu, i njihova poruka je "Priroda građanima, stop investitoru, stop uzurpatoru".

Oni smatraju da je ovaj Plan "uzurpatorski" i da ugrožava zaštićene biljne i život. vrste. Takođe, kao problem vide i to što je projekat označen kao "Projekat od nacionalnog značaja", čime su izbegnuti tenderi na kojima bi se birale kompanije koje će graditi most.

U vezi sa ovim protestima je juče bilo nedoumica.

Prvo je inicijativa "Dunavac Šodroš" najavila protest, a zatim su pozivima građana da se odazovu protestu pridružili i članovi inicijative "Vidi, Gari, ne može", koja okuplja NVO i opozicione političke stranke.

Zatim je "Dunavac Šodroš" otkazao protest, rekavši da ne želi da se protest upotrebi u političke svrhe, nakon čega je i druga inicijativa je otkazala protest.

Epilog svega je desetak građana koji su se okupili u protestnoj šetnji.

Komentari (0)

Srbija