Društvo

"Pljuskovi, grmljavina i jak, ali kratak vetar": Hladni talas u Srbiji, RHMZ izdao upozorenje - kad se razvedrava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/06/2022

-

08:17

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Intenzivni kišonosni oblaci koji su tokom noći stigli do severa naše zemlje, postepeno se premeštaju dalje ka istočnim i jugoistočnim predelima. Zbog ovoga je i RHMZ izdao jutors upozorenje na intezivnije padavine posebno u ovom delu zemlje, a kako navode, očekuju se pljuskovi, grmljivna i jak, ali kratak vetar.  

Meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković rekla je da nas u celoj zemlji očekuje osetno hladniji dan sa temperaturom do 27 stepeni Celzijusa, ali da već od sutra stižu toplije vreme. Objašnjava da premeštanje vlažnog i nešto svežijeg vazduha preko Balkanskog poluostrva kao i njegovo meštanje sa toplim vazduhom iznad naše zemlje, uslovljava burne atmosferske procese. To omogućava, kaže, formiranja i razvoja oblaka koji sa sobom nose i nešto veću količinu padavina.

"Padavinska zona se premešta dalje ka jugu i na svom putu donosi pljuskove, grmljavinu, olujne udare vetra, a lokalno i veću količinu kiše. Sredinom dana, u Vojvodini se očekuje delimično razvedravanje, a nestabilno, sve do sutra, ostaje u brdsko - planinskim predelima", kaže Gojković.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Oblaci, kiša i pojačan vetar praćeni su i zahlađenjem, te će maksimalna temperatura danas biti do 27 stepeni Celzijusa. Iako se čini da je zahlađenje osetno, ove temperature odgovaraju dugogodišnjem proseku za kraj juna.

Vreme nepovoljno za hronične bolesnike

"Delimično razvedravanje i slabljenje vetra prognozira se već za sutra, te će i temperatura biti u porastu. Vreme će biti pretežno sunčano sa temperaturom oko 30 stepeni, a uslova za lokalne padavine biće samo u brdsko - planinskim predelima. Visoka vlažnost vazduha, posledica isparavanja vode sa tla, uzrokovaće osećaj zagušljivosti i težine u vazduhu, što može nepovoljno uticati na većinu hroničnih bolesnika", rekla je Gojković. 

Kaže da promenljivo i nestabilno ostaje sve do kraja ove nedelje, a početkom sledeće očekuje nas nešto stabilnije i toplije vreme. Temperatura će biti preko 30 stepeni, a vreme vedro i sunčano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija