Društvo

Smena sunca i oblaka – pljuskovi i grmljavina za prve dane leta, narandžasti meteoalarm u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/06/2022

-

08:16

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Prvi dani leta biće promenljivi i nestabilni, ali ipak topli. To će uzrokovati osećaj zagušljivosti i težine u vazduhu, pogotovo u predelima sa više oblaka, rekla je meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

"Danas ćemo imati smenu sunca i oblaka i lokalne padavine koje će uglavnom zahvatati zapadne, jugozapadne i južne predele Srbije. Očekuju se pljuskovi, ponegde i grmljavina, a lokalno je moguća i nešto veća količina kiše. Na severu i istoku ostaje suvo, ali promenljivo oblačno", rekla je Gojković. 

Maksimalna temperatura u većini mesta biće malo ispod 30 stepeni Celzijusa, dok samo na krajnjem jugu i istoku ostaje malo toplije.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Gojković navodi da intenzivnije naoblačenje i padavine do naše zemlje stižu u četvrtak, u ranim jutarnjim satima, kada nam sa severozapada stiže prolazna oblačnost koja će ovaj put severu i istoku doneti pljuskove, grmljavinu, pojačan vetar i lokalno veću količinu kiše. 

"Trenutni prognostički modeli najavljuju i zahlađenje koje će uzrokovati da maksimalna temperatura ne prelazi 27 stepeni Celzijusa. Ovakvo vreme ipak neće potrajati, jer već u petak dolazi do razvedravanja i otopljenja. To znači da ćemo i narednih dana imati sparno vreme koje može nepovoljno uticati na osetljive osobe. Ipak, možemo očekivati postepenu stabilizaciju vremena te će kraj ove i početak sledeće nedelje obeležiti toplo i sunčano, letnje vreme", rekla je Gojković.

Narandžasti meteoalarm u Srbiji

Republički hidrometeorološki zavod uključio je narandžasti meteoalarm za veći deo Srbije. To znači da vremenske prilike mogu biti takvog intenziteta da prouzrokuju materijalnu štetu. U zapadnoj Srbiji, Šumadiji, kao i na istoku uključen je žuti meteoalarm.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija