Društvo

Učionicu i školsku tablu zamenila računarom i kodovima - Eniko se prekvalifikovala za IT: Dobila sam posao iste godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/06/2022

-

16:28

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nekada nastavnica matematike, danas programer. Eniko Forgač pre tri godine prošla je program prekvalifikacije za IT i danas radi kao adroid developer i pravi aplikacije za mobilne telefone. Nije bilo lako za osam meseci savladati sve što se od programera očekuje, ali joj je u tome pomogla ljubav prema matematici i algoritamski način razmišljanja.

Predavanja tri puta nedeljno u školi nisu bila dovoljna da se savlada sve predviđeno. Potreban je bio dodatni trud i rad kod kuće, ali se na kraju sve isplatilo. Ubrzo po završetku kursa dobila je posao u IT firmi. Slično je iskustvo i ostalih polaznika koji su sa njom bili u grupi. Eniko kaže da je više od 60 odsto polaznika dobilo posao brzo nakon kursa.

"Kurs je dobro pripremljen. Imali smo profesore koji su posvećeni. Ceo kurs je prošao u dobroj atmosferi. Puno smo naučili. Da bi se prekvalifikovali potreban je veliki trud i rad jer treba da se nauči sve što drugi uče na fakultetima", kaže Forgač za Euronews Srbija.

Ona već skoro tri godine radi kao android developer, pravi aplikacije za mobilne telefone. Učionicu i rad sa decom, zamenila je poslom ispred računara. I nije jedina. Mnogi u Srbiji prošli su kroz program prekvalifikacije kako bi bili konkurentniji na tržištu.

"Zadovoljna sam jer sam dosta brzo dobila posao, iste godine. Osim u školi, gde je bio program prekvalifikacije učila sam i kuće, vežbala", navela je ona.

Program prekvalifikacije za IT počeo je 2017. godine i do sada je obuku prošlo 2.200 kandidata. Prošlog meseca raspisan je novi poziv, a do sada je stiglo blizu 1.500 prijava. 

Više žena među kandidatima

Program "Prekvalifikacije za IT" organizuje Kabinet predsednice Vlade Srbije u partnerstvu sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Кancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, a u saradnji sa UNDP.

profimedia

 

Od pristiglih 1.500 prijava skoro 55 odsto čine žene, a Jelena Ružičić iz UNDP-a kaže da je to veoma značajno, jer većinu zaposlenih u IT sektoru u Srbiji, kao i u drugim zemljama u svetu, čine muškarci.

"Prvi put se više žena prijavilo za konkurs. Kampanja je bila usmerena da uputimo poruke koje ruše predrasude što se tiče pola, da osnažimo žene da je njima mesto u IT-u", navela je Ružičić.

Prvi krug testiranja prijavljenih kandidata je počeo 15. juna. Testiranje se sprovodi putem onlajn platforme Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i obuhvata testove ličnosti, inteligencije, algoritamske pismenosti, logičkog rezonovanja i rešavanja problema, kao i test engleskog jezika. Svrha ovog testiranja je da utvrdi koji od prijavljenih kandidata i kandidatkinja najviše odgovaraju zahtevima konkursa.

Program prekvalifikacije za 400 kandidata

Na osnovu rezultata testiranja biće odabrano 400 kandidata koji će dobiti priliku da prođu kroz program prekvalifikacije. Ružičić očekuje da će program početi tokom leta, zavisno od broja kandidata. 

"Po završetku kursa mnogi polaznici odmah nađu posao u IT kompanijama, nekima je potrebno više vremena. Mnogi naši polaznici rade na onlajn platformama i samostalno se bave programiranjem, što je veliki uspeh za njih", navela je ona.

Ružičić je dodala da tokom 2019. i 2020. godine održan i prvi program "Prekvalifikacije za IT za osobe sa invaliditetom", čiji je rezultat bio zapošljavanje 30 odsto polaznika.

Komentari (0)

Srbija