Društvo

"Teži nego srpski": Đake na testu iz matematike namučili tekstualni zadaci

Komentari

Autor: S.T.

28/06/2022

-

11:19

"Teži nego srpski": Đake na testu iz matematike namučili tekstualni zadaci
Počinje trodnevni završni ispit - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Završen je test iz matematike na maloj maturi, a đaci kažu da su ih najviše namučili tekstualni zadaci, i to poslednja tri. Utisak malih maturanata je da test iz matematike bio teži od jučerašnjeg testa iz srpskog jezika.

Osmaci su počeli da izlaze već posle sat vremena, iako su za izradu zadataka imali na raspolaganju dva sata. 

"Sve što sam znao znao uradio sam za sat vremena. Većina zadataka bila je na zaokruživanje, dok se samo u tri, četiri zadatka tražilo da se napiše postupak i reši zadatak. Nisam znao sve da uradim", priča jedan od učenika OŠ "Drinka Pavlović" u Beogradu. 

U poslednja tri tekstualna zadatka tražilo se od učenika da napišu postupak i izračunaju zadatak. To im je zadalo glavobolju. To se moglo i očekivati, s obzirom na to da su poslednji zadaci na svim testovima uglavnom sa naprednog nivoa. 

Polaganje testa iz matematike, u okviru završnog ispita za učenike koji su završili osmi razred, počelo je danas na vreme i bez problema u 522 škole širom Srbije, saopštilo je Ministarstvo prosvete

Pregledanje u 15 skening centara

Završni ispit polaže više od 65.000 osmaka, kao i oko 1500 polaznika koji se školuju po modelu Funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih ( FOOO). Pitanja je, i ove godine, kao i svake prethodne, pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Testovi su štampani na srpskom i na jezicima osam nacionalnih manjina.

Fonet/Marko Dragoslavić

 

Testovi se pregledaju u 15 skening centara u Srbiji, što omogućava viši kvalitet i brzinu pregledanja i manji broj pregledača. Uvedeno je dvostruko pregledanje svakog zadatka, čime je isključena bilo kakva pristrasnost jer nastavnici ne znaju čije testove pregledaju.

Učenici sutra, 29. juna u 9 časova rešavaju kombinovani test.

Preliminarni rezultati završnog ispita, biće dostupni na portalu Moja srednja škola ( mojasrednjaskola.gov.rs.) u petak, 1. jula 2022. godine, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 5. jula.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija