Društvo

REŠENJA KOMBINOVANOG TESTA: Pogledajte ključ trećeg testa na maloj maturi

Komentari

Autor: S. T.

29/06/2022

-

12:12

REŠENJA KOMBINOVANOG TESTA: Pogledajte ključ trećeg testa na maloj maturi
REŠENJA KOMBINOVANOG TESTA: Pogledajte ključ trećeg testa na maloj maturi - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, Euronews/Slavica Tuvić

veličina teksta

Aa Aa

Polaganjem kombinovanog testa sa pitanjima iz istorije, geografije, fizike, hemije, biologije završena je mala matura za osmake. Već u petak, 1. juna biće objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita. Upis u srednje škole je od 14. do 20. jula.

Đaci kažu da je današnji test bio lakši u odnosu na prethodna dva, a da su im najteža bila pitanja iz hemije. Zadaci su bili na zaokruživanje, preciznije da se oboju kružić ispred tačnog odgovora od nekoliko ponuđenih. Mnogi nisu znali odgovor na pitanje "šta je feud" iz istorije, ali i sila potiska iz fizike. Navode da su pitanja iz biologije bila najlakša.

Ministarstvo prosvete

 

 

Mala matura 2022 počela je u ponedeljak  27. juna testom iz srpskog jezika. Nastavljena je dan kasnije testom iz matematike, a završena danas kombinovanim testom.

Mala matura je obavezna za sve osmake jer to predstavlja krunu osmogodišnjeg školovanja. Od rezultata završnog ispita, ali i uspeha u osnovnoj školi, zavisi da li će učenici moći da upišu željenu srednju školu.

Ministarstvo prosvete

 

 

Uspeh iz osnovne škole (šestog, sedmog i osmog razreda) može maksimalno da nosi 60 bodova, dok na tri testa male mature đaci maksimalno mogu da osvoje 40 bodova i to po 13 iz srpskog i matematike i 14 na kombinovanom testu.

Ministarstvo prosvete

 

 

Učenici na svakom testu rešavaju po 20 zadataka i svaki nosi po jedan poen. Ukupan broj poena iz srpskog i matematike množi se koeficijentim 0,65, dok se broj bodova sa kombinovanog množi koeficijentom 0,7. 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija