Društvo

Mali maturanti pred poslednjim ispitom: Đaci danas polažu kombinovani test - zadaci iz pet predmeta na jednom mestu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

29/06/2022

-

07:04

Mali maturanti pred poslednjim ispitom: Đaci danas polažu kombinovani test - zadaci iz pet predmeta na jednom mestu
Mali maturanti pred poslednjim ispitom: Đaci danas polažu kombinovani test - zadaci iz pet predmeta na jednom mestu - Copyright Tanjug/Rade Prelić, Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Poslednjeg dana završnog ispita mali maturanti danas rešaveju zadatke iz istorije, geografije, fizike, biologije, hemije u okviru kombinovanog testa. Prethodna dva dana su polagali testove iz srpskog jezika i matematike. 

Koliko su osvojili bodova na završnom ispitu znaće već u petak, 1. jula, kada će biti objavljeni preliminarni rezultati na portalu Moja srednja škola, dok će konačni rezultati male mature biti objavljeni 5. jula.

Ove godine završni ispit obeležile su posebne mere bezbednosti, jer su škole poslednjih mesec dana bile česta meta dojava o postavljenim bombama, a pretnje su stizale mejlovima. Ispostavilo se da su sve bile lažne. Kako bi se osigurala bezbednost maturanata i nastavnika, smanjen je broj objekata u kojima se rade testovi sa 1.260 na 522. Spojeno je više škola na teritoriji jedne opštine.

Policija je tokom vikenda pregledala sve škole domaćine, koje su nakon toga zatvorene, a tokom tri dana polaganja male mature nagledaju ih policajci. Takođe, sve osnovne i srednje škole promenile su mejl adrese, a iz Ministarstva prosvete za Euronews Srbija su rekli da su to bile planirane aktivnosti prelaska na državni domen u cilju uspostavljanja jednoobraznog sistema komunikacije.

Mala matura 2022 polaže se u fiskulturnim salama, svečanim salama, a ne kao do sada u učionicama. Prva dva dana prošla su bez problema.  

Tekstualni zadaci i razumevanje pročitanog

U prva dva dana male mature đaci su rešavali zadatke iz srpskog jezika i matematike. Na testu iz srpskog najviše ih je namučilo razumevanje pročitanog teksta i 20. zadatak. Pitanje se odnosilo na pripovetku "Sve će to narod pozlatiti" od Laze Lazarevića. Trebalo je pročitati deo pripovetke i zaokružiti tačan odgovor. Ostali zadaci, kako navode, odnosili su se na vrste reči, stilske figure, glasovne promene.

Euronews/Slavica Tuvić

 

Dan kasnije, na testu iz matematike najteži su im bili tekstualni zadaci, i to poslednja tri. Utisak malih maturanata je da test iz matematike bio teži od testa iz srpskog jezika. 

"Sve što sam znao uradio sam za sat vremena. Većina zadataka bila je na zaokruživanje, dok se samo u tri, četiri zadatka tražilo da se napiše postupak i reši zadatak. Nisam uradio sve", priča jedan od učenika OŠ "Drinka Pavlović" u Beogradu. 

Rezultati testa

Završni ispit ove godine polaže više od 65.000 osmaka, kao i oko 1.500 polaznika koji se školuju po modelu Funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih (FOOO). Pitanja je i ove godine pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a testovi su štampani na srpskom i na jezicima osam nacionalnih manjina.

Testovi se pregledaju u 15 skening centara u Srbiji, što omogućava viši kvalitet i brzinu pregledanja. Uvedeno dvostruko pregledanje svakog zadatka, čime je isključena bilo kakva pristrasnost, jer nastavnici ne znaju čije testove pregledaju.

Tanjug/Rade Prelić

 

Preliminarni rezultati završnog ispita biće dostupni na portalu Moja srednja škola 1. jula, dok će konačni biti objavljeni 5. jula. Upis u srednje škole je od 14. do 20. jula.

Zašto je važna mala matura

Mala matura je obavezna za sve osmake jer to predstavlja krunu osmogodišnjeg školovanja. Od rezultata završnog ispita, ali i uspeha u osnovnoj školi, zavisi da li će učenici moći da upišu željenu srednju školu. Uspeh iz osnovne škole (šestog, sedmog i osmog razreda) može maksimalno da nosi 60 bodova, dok na tri testa male mature đaci maksimalno mogu da osvoje 40 bodova i to po 13 iz srpskog i matematike i 14 na kombinovanom testu.

Učenici na svakom testu rešavaju po 20 zadataka i svaki nosi po jedan poen. Ukupan broj poena iz srpskog i matematike množi se koeficijentim 0,65, dok se broj bodova sa kombinovanog množi koeficijentom 0,7. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija