Društvo

Sablje i mačevi uručeni oficirima za uspešno Generalštabno usavršavanje

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2022

-

14:09

Sablje i mačevi uručeni oficirima za uspešno Generalštabno usavršavanje
Sablje i mačevi uručeni oficirima za uspešno Generalštabno usavršavanje - Copyright TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

veličina teksta

Aa Aa

Sablje i mačevi dodeljeni su danas u Domu Narodne skupštine oficirima koji su uspešno završili Generalštabno usavršavanje, odnosno polaznicima Visokih studija bezbednosti i odbrane.

Sablje je 27 oficira 65. klase generalštabnog usavršavanja primilo iz ruku zamenika generalštaba generala Petra Cvetkovića.

Trojici najboljih posebne sablje je uručio ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je dodelio i mačeve svakom od 20 polaznika 11. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane.

Obraćajući ce na svečanosti upriličenoj u Domu Narodne skupštine Stefanović je rekao da su danas teška vremenima za ceo svet te da su Srbiji potrebna strateška promišljanja, predviđanje izazova i osmišljavanje odgovora na njih.

On je čestitao polaznicima i njihovim porodicama, i ocenio da će u danima rada koji su pred njima imati priliku da opravdaju poverenje koje su dobili od Vojske, Ministarstva i Srbije.

Ocenio je da to neće biti lako zbog izazova koje za Srbiju nameće ambijent rata u Ukrajini, borba za dalje evropske intergracije, te izazovi na Kosovu i Metohiji.

"Teški i izazovni dani zahtevaće svu vašu snagu, koncentraciju i umeće", rekao je on i izazove uporedio sa izazovima koje su naši preci jer je kroz istoriju pokušavala da bude nezavisna, samostalna i slobodna.

On je ponovio poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Srbija opredeljena da gradi mir, ali da nikome neće dozvoliti da vrši pogrom nad njenim narodom.

Istakao je da su preci donosili odluke koje nisu uvek po meri velikih sila ali su u interesu srpskog naroda, što se radi i danas.

Dodao je da će pre svega zbog odvraćanja Srbija nastaviti sa ulaganjima u vojsku, a kao posebno značajan resurs u koji će biti ulagano istakao je ljude.

"Nemojte zaboraviti da ste uz ovu čast dobili i veliku odgovornost. Od danas morate se boriti još snažnije da doprinesete očuvanju naše Srbije", poručio je on i dodao da borba za sigurniju Srbiju i bezbednu budućnost dece mora da se vodi svaki dan.

U ime polaznika obratio se potpukovnik Aleksandar Dumić koji je kao najuspešniji dobio pozlaćenu sablju. On je ocenio da oficiri kroz generalštabno usavršavanje napravili najznačajniji korak u oficirskoj karijeri.

Podsetio je i na reči vojvode Živojina Mišića da oficir koji se ne usavršava postaje šarlatan. Istakao je da su usavršavanjem dobili satisfakciju za odgovoran rad, ali i obavezu za obavljanje budućih zadataka. Ocenio je da su polaznici pokazali rešenost i osposobljenost, te da je stvoren i dodatni duh zajedništva. Naveo je da je usavršavanje trajalo 10 meseci, i zahvalio Univerzitetu odbrane.

Načelnik škole Nacionalne odbrane pukovnik Mićo Suvajac poručio je da su školu pohađali odabrani koji su sada osposobljeni za najviše vojne dužnosti. On je naglasio značaj neprekidnog usavršavanja oficira kako bi ispunili očekivanje da budu oslonac društva i države.

Suvajac je ocenio da se radi o najbrojnijoj klasi do sada, i istakao da su se usavršavali u vreme sukoba, te da su pred nama još veći izazovi. Naveo je da su polaznici 65. klase, čija tema završnog rada je bila definisanje strateškog pristupa u rešavanju kosovskometohijskog problema, osposobljeni za buduće lidere.

Ministru odbrane Stefanoviću poručio je da su polaznici sa uspehom odgovorili svim postavljenim zahtevima i da na njih može u potpunosti da računa.

Uz Dumića koji je kao najbolji u 65. klasi dobio pozlaćenu sablju, za pokazani uspeh posrebrene sablje dobili su potpukovnici Dušan Mrdak i Miodrag Mladenović.

Pored oficira u 11. klasi visokih studija bezbednosti su i pojedini državni sekretari, narodni poslanici, službenici BIA, te direktori državnih agencija.

Generalštabno usavršavanje prošla su tri oficira Oružanih snaga BiH, a troje polaznika iz te države bilo je i na visokim studijama bezbednosti. Svečanosti su prisustvovali i presednik Skupštine Ivica Dačić, te ministri Gordana Čomić i Novica Tončev.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija