Društvo

Brnabić sa predstavnicom OEBS-a za slobodu medija

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2022

-

17:16

Brnabić sa predstavnicom OEBS-a za slobodu medija
Tereza Ribeiro i Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicom OEBS za slobodu medija Terezom Ribeiro, poručujući da je Vlada posvećena radu na unapređenju sveukupnog medijskog okruženja i da je u tome OEBS izuzetno važan partner.

Brnabić je istakla da OEBS predstavlja most između Vlade, sa jedne strane i medija i organizacija civilnog društva, sa druge strane, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, misija te organizacije u Srbiji radila je sa Vladom i medijskim i novinarskim udruženjima na pripremi Medijske strategije i Akcionog plana, kao i na sprovođenju aktivnosti i praćenju primene strategije.

Misija OEBS je takođe, dodaje se, aktivno učestvovala u svim radnim grupama koje se bave izradom medijskih zakona i pitanjima bezbednosti novinara.

Brnabić je rekla da će jedan od ključnih prioriteta i buduće Vlade biti aktivnosti u oblasti vladavine prava, i to pre svega reforma pravosuđa i mediji.

Premijerka je rekla i da je prioritet da se završe izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima, te da se nastavi rad na usvajanju izmena Krivičnog zakonika u cilju unapređenja krivično-pravne zaštite novinara.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Kada je reč o bezbednosti novinara, Brnabić je rekla da Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara redovno prati status aktuelnih slučajeva napada i ugrožavanja bezbednosti novinara.

Navela je slučaj novinara Milana Pantića iz Jagodine, koje je ubijen još pre 21 godinu, i rekla da je važno da se taj slučaj okonča.

Ribeiro je rekla da će OEBS nastaviti da podržava sve aktivnosti čiji je cilj unapređenje medijske scene i položaja novinara, kao i nastavak implementacije Akcionog plana za Medijsku strategiju.

Brnabić i Riberio složile su se da je važno nastaviti dijalog i jačanje poverenja sa medijskim i novinarskim udruženjima o svim važnim pitanjima za medijsku zajednicu.

Sastanku je prisustvovao i šef Misije OEBS u Srbiji ambasador Jan Bratu.

Komentari (1)

Srbija