Društvo

Smenjen dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu, organizovao odlazak studenata u ambasadu Rusije

Komentari

Autor: Nataša Kovačev

07/07/2022

-

17:51

Smenjen dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu, organizovao odlazak studenata u ambasadu Rusije
Branislav Ristivojević - Copyright Tanjug/Andrej Pap

veličina teksta

Aa Aa

Dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu, Branislav Ristivojević, inače poslanik Nove demokratske stranke Srbije u Skupštini Vojvodine, smenjen je danas sa te funkcije.

On je za Euronews Srbija potvrdio da je odlukom Saveta Pravnog fakulteta razrešen sa funkcije dekana, "zbog njegove saradnje sa Rusijom, odnosno sa Ambasadom Ruske Federacije u Beogradu".

"Studente koji su želeli da se raspitaju za stipendije u Rusiji slao sam u Rusku ambasadu, jer je tamo ataše za kulturu. Jedan broj kolega uhvatila je panika i strah, ali sam pokušao da ih umirim i objasnim da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, pa zašto bismo mi. Ne vidim šta je problematično u tome da se deca raspitaju za stipendije u toj zemlji. Docente i apsolvente sam više puta slao i u Potsdam, pa šta s tim", rekao je Ristivojević za Euronews.

Naveo je i da se sa predstavnicima Ruske ambasade sastajao na Pravnom fakultetu u sklopu dogovora o daljoj saradnji, kao što je to mnogo puta činio i sa predstavnicima drugih ambasada. 

"Ako treba neko da me smenjuje zbog moje saradnje sa Rusijom, ili sa Nemačkom, to više govori o njemu nego o meni", dodaje Ristivojević.

Da je dosadašnji dekan smenjen potvrdili su nam i u Savetu Pravnog fakulteta. Euronews imao je uvid u zahtev za Ristivojevićevu smenu, koji su članovi Nastavno-naučnog veća uputili Savetu fakulteta.

U tom dokumentu navodi se da on ne uživa više poverenje članova Veća, da je "pokazao sklonost ka donošenju čudnih odluka koje nisu u interesu fakulteta", te da je u potpunosti poremetio odnose sa delom prodekana i sa predsednikom Saveta.

"Dekan je nakon početka sukoba u Ukrajini organizovao i o trošku fakulteta finansirao odlazak grupe studenata u posetu Ambasadi Ruske Federacije, koja se može protumačiti kao politička podrška Rusiji u ovom sukobu, a koja svakako ne predstavlja bilo kakav vid obrazovne ili naučne saradnje", navodi se između ostalog u zahtevu za smenu Branislava Ristivojevića.

Članovi Veća naveli su i da je dekan svoju poziciju koristio za sticanje političkih ciljeva, čime je fakultet uveo u nezakonito delovanje, kao i da je organizacijom takmičenja u besedništvu na Zlatiboru, umesto na fakultetu, nepotrebno trošio fakultetska sredstva.

Zbog smene dekana Pravnog fakulteta ranije danas vanrednu pres konferenciju održalo je i rukovodstvo Nove demokratske stranke Srbije.
 

Komentari (0)

Srbija