Društvo

Fakulteti privode kraju prvi upisni rok, ostaće veliki broj upražnjenih mesta za budžetske i samofinansirajuće studente

Komentari

Autor: S. T.

12/07/2022

-

16:29

Fakulteti privode kraju prvi upisni rok, ostaće veliki broj upražnjenih mesta za budžetske i samofinansirajuće studente
Fakulteti privode kraju prvi upisni rok, ostaće veliki broj upražnjenih mesta za budžetske i samofinansirajuće studente - Copyright Tanjug/ Tanja Valič, Dragan Kujundžić, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Univerziteti u Srbiji uglavnom su zadovoljni interesovanjem kandidata za upis na fakultete. U toku je objavljivanje konačnih rezultata prijemnog ispita. Već sada je evidentno je da će na većini visokoškolskih ustanova ostati veliki broj upražnjenih budžetskih i samofinansirajućih mesta. Precizan broj znaće se naredne nedelje, 20. jula.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. Dejan Filipović kaže da je interesovanje kandidata za fakultete UB za nijansu veće nego prošle godine, da su ove godine imali 350 više prijavljenih kandidata. Navodi da je prošle godine bilo 19.242 kandidata, a ove godine - 19.592.

"Na nekim fakultetima su već objavljene konačne liste, negde nisu. Fakulteti su imali prošlu i ovu nedelju da sprovedu proceduru objavljivanja preliminarnih rezultata, prvostepene i drugostepene žalbe, konačne rezultate, upis. Neki fakulteti su završili, negde je u toku upis. Svi treba do narednog ponedeljka da dostave informacije o upisu i onda ćemo znati koliko je ostalo upražnjenih mesta i na kojim studijskim programima", rekao je Filipović za Euronews Srbija.

Iskustvo iz prethodnih godina pokazalo je da uvek dolazi do prelivanja studenata, da se oni koji ne upišu Farmaciju, Stomatologiju, upisuju na Fizičku hemiju, ko ne upiše FON ide na Ekonomiju, Matematički fakultet.

"Ostaće sigurno dosta mesta. Čekamo 18. jula da se završi prvi upisni rok, da nam fakulteti dostave podatke koliko je ostalo upražnjenih mesta", naveo je.

On dodaje da su na Univerzitetu zadovoljni interesovanjem kandidata s obzirom na to da se svake godine smanjuje broj učenika koji izlaze iz srednjih škola.

Tanjug/Tanja Valić

 

"Ove godine možemo biti zadovoljni jer smo održali, čak i prekoračili broj prijavljenih kandidata u odnosu na prošlu godinu. Videćemo na kraju drugog, trećeg upisnog roka koliko je upisano brucoša u odnosu na prošlu godinu. Odziv je bio zadovoljavajući", naveo je on.

I u Univerzitetu u Nišu zadovoljni su brojem kandidata koji su polagali prijemni, ali će i kod njih ostati mnogo upražnjenih mesta na mnogim studijskim programima.

"Što se tiče broja kandidata, zadovoljni smo. Uobičajeno je da se deca prijavljuju na više mesta, ne na jedno. Vrlo diskutabilno je koja je prava brojka. Imaćemo do 20. jula konačan broj", kaže prorektor za nastavu prof. Vlastimir Nikolić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija