Društvo

Uznemirujuće okolnosti dovele do smrti pacijenta - porodica najavila prijavu protiv kiropraktičara, VJT čeka obdukciju

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

14/07/2022

-

21:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Završena je obdukcija M.Đ (58) koji je preminuo nakon tretmana vratnog pršljenja u klinici Balans medika, tvrdi advokat porodice preminulog Momčilo Bulatović. U Višem javnom tužilaštvu kažu da im još nisu stigli rezultati a čim ih dobiju proceniće ima li elemenata krivičnog dela i u čijoj je nadležnosti.

Advokat Bulatović za Euronews Srbija je rekao da će porodica sačekati da se obavi sahrana koja je zakazana za petak, 15. jula, a onda podneti krivičnu prijavu protiv lekara koji je radio tretman nameštanja vratnog pršljena.

"Saznali smo da lekar nije imao licencu za rad. Ovo je splet neverovatnih okolnosti, neviđene bahatosti, nepoštovanja normativa. Obdukcija je završena, sahrana je zakazana za petak. Sačekaćemo da se to završi i onda će porodica podneti krivičnu prijavu protiv lekara. Mada mislim da će i Više javno tužilaštvo reagovati u ovom slučaju", naveo je Bulatović.

U "Balans mediku" M.Đ. je otišao 24. marta ove godine zbog bolova u vratu, da mu nameste vratni pršljen "atlas". Nakon tretmana više nije mogao da se pomeri. Advokat porodice tvrdi da lekar iz "Balans medike" pacijentu pre nameštanja atlasa nije uradio nikakve preglede, te da je tokom tretmana došlo do preloma prvog vratnog pršljena.

"U ordinaciju je došao na nogama, a ostao je ukočen, potpuno paralizovan nakon tretmana. Bio je sat i po u toj klinici i tek onda je stigla Hitna pomoć. Mi ne znamo šta se dešavalo u tom periodu, zašto nisu odmah pozvali Hitnu pomoć. Došlo je jedno vozilo da ga transportuje u Institut Banjica, pa su utvrdili da je to nedovoljno, jer je M.Đ. bio krupan čovek. Zvali su još jednu ekipu. Čovek je bio potpuno ukočen", rekao je Bulatović.

Radili bez licence

Po prijemu u Institutu Banjica pacijentu je konstatovan prelom prvog vratnog pršljena (atlasa) usled čega je ostao nepokretan i odmah je uveden u veštačku komu. Borba lekara za život M. Đ. trajala je tri i po meseca. Preminuo je u subotu 9. jula.

profimedia/Balans Medika

 

Oglasilo se i Ministarstvo zdravlja koje kaže da je Centar za alternativnu medicinu "Balans medika" radio bez licence.

"Zdravstvena inspekcija resornog ministarstva ne može da izvrši kontrolu jer je onemugućen ulaz u prostoriju privatne klinike. Sve podatke oko zdravstvenog stanja muškarca, koji je zbog komplikacija preminuo na Institutu "Banjica", inspekcija je dobila u Institutu Banjica", naveli su u Ministarstvu zdravlja.

Nakon saopštenja resornog ministarstva da "Balans medika" nije imala licencu za rad i da inspekciji nije omogućen pristup u prostorije, vlasnica ordinacije Jadranka Šunić rekla je za Novosti da su zatvorili centar i ne primaju pacijente nakon nemilog događaja.

"Naravno da smo zatvorili centar i da ne primamo pacijente posle ovog nemilog događaja. To je sve što bih mogla da kažem u ovoj situaciji. Bolje je zasad da ne govorimo ništa i prepustimo stvar istražnim organima", navela je ona.

LKS: Lažno predstavljanje je krivično delo

Iz Lekarske komore Srbije za Euronews Srbija kažu da izražavaju duboko žaljenje i tugu zbog gubitka života M.Đ. Navode da je lekarska profesija posvećena očuvanju zdravlja i života građana i da je zato svaki gubitak pacijenta nenadoknadiv. 

"Lekarska komora Srbije oštro osuđuje svaki vid nadrilekarstva i promovisanja alternativnih načina lečenja koji mogu da dovedu građane u zabludu i ugroze njihovo zdravlje i život. Nadrilekarstvo, odnosno lažno predstavljanje neke osobe kao medicinskog stručnjaka, ali i sprovođenje medicinski nepriznatih postupaka od strane medicinskih radnika, smatra se krivičnim delom i u Srbiji je regulisano Krivičnim zakonikom", kažu u LKS.

Profimedia

 

Dodaju da će nakon utvrđivanja svih okolnosti kroz vanredni nadzor i kontrole od strane zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja, te prateće sudsko medicinske dokumentacije, Lekarska komora Srbije preduzeti sve postupke i radnje iz svoje nadležnosti.

"Nije mu bilo spasa"

Ortopedski hirurg u penziji Branko Sbutega, koji je radni vek proveo u Institutu Banjica rekao je ranije za Euronews Srbija da pacijentu u takvom stanju, sa prelomom "atlasa" i kvadriplegijom, nije bilo spasa i da je bio osuđen na fatalni ishod.

"Kiropraktika je vrlo popularna ne samo u Srbiji već i na zapadu i veoma često daje fatalne posledice. Lično sam bio protivnik alternativnih vidova lečenja koji su zasnovani na nekim posebnim veštinama, a ne na nauci. Nikada kao lekar nisam savetovao nikome takav tretman. Koliko je to opasno vidi se u slučaju ovog nesrećnog pacijenta. Bilo je takvih slučajeva i ranije, ali nisu dospeli u javnost. Nije ovo prvi ni poslednji slučaj", rekao je Sbutega.

A kiropraktičar koji je nameštao atlas M.Đ. ima bogatu biografiju. Bar je tako navedeno na sajtu Balans medike. Završio je Medicinski fakultet, a uža naučna oblast mu je fizikalna medicina i rehabilitacija, endokrinologija, vazduhoplovna medicina. Predavao je u više privatnih škola u Srbiji, ali i Republici Srpskoj. Radio je kao specijalista – fizijatar u Republičkom zavodu za rehabilitaciju u Kuršumlijskoj Banji, profesor u Medicinskoj školi u Nišu, asistent na Medicinskom fakultetu u Prištini, predavač u višoj pedagoškoj akademiji u Aleksincu, fizijatar na Klinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju VMA, K1K, načelnik kabineta za biodinamsko ubrzanje (centrifuga) na VMI, vanredno unapređen u čin majora.

Dozvolu izdaje Ministarstvo zdravlja

Ko sve može da se bavi alternativnim načinima lečenja definisano je u Pravilniku o bližim uslovima i načinu obavljanja metoda i postupaka komplementarnog lečenja. 

Profimedia

 

U Pravilniku je navedeno da metod komplementarne medicine obavlja zdravstveni radnik kojem je ministar zdravlja rešenjem izdao dozvolu za obavljanje određenih metoda komplementarne medicine.

Metodi komplementarne medicine mogu se obavljati u zdravstvenoj ustanovi, drugom pravnom licu, odnosno privatnoj praksi koja je osnovana kao opšta ili specijalistička ordinacija doktora medicine, doktora stomatologije - doktora dentalne medicine, poliklinika kao i ambulanta za zdravstvenu negu i ambulanta za rehabilitaciju, u skladu sa zakonom.

Metodi komplementarne medicine su: akupunktura, metode stimulacije akupunkturinih mikrosistema, kvantna medicina, homeopatija, tradicionalna kineska medicina, ajurveda - tradicionalna indijska medicina, hiropraksa, osteopatija, metodi očuvanja i unapređenja zdravlja, aromaterapija, reiki, antropozofska medicina,  Ći gong (dao jin), joga, taj či čuan vežbe u medicinske svrhe.

Komentari (0)

Srbija