Društvo

Prijatan letnji dan, ali sledi toplotni talas: Iz Evrope stiže tropska vrelina, od srede 38 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2022

-

08:16

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Stigli smo do sredine jula, jednog od najtoplijih meseci u godini. Iako smo za vikend imali blaži pad temperature i prijatno toplo i sunčano vreme, od danas sledi postepeno otopljenje, koje će u drugoj polovini nedelje uzrokovati još jedan toplotni talas.

"Jačanje anticiklona iznad centralne Evrope donosi nam porast vazdušnog pritiska i stabilno, vedro i sunčano vreme. U isto vreme dolazi do priliva tople vazdušne mase, ali i zagrevanja prizemnog sloja atmosfere što znači da ćemo još danas imati maksimalnu temperaturu oko 30 stepeni, a već od sutra sledi osetnije otopljenje. U većini mesta danas do 29, osim u Vojvodini, gde će lokalno biti malo toplije", kaže meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Ona je navela da će slab vetar promenljivog pravca i sunčano vreme sutra doneti otopljenje kako u jutarnjim satima, tako i tokom dana. Minimalna dnevna temperatura će u utorak biti od 11 do 18 stepeni, u većim gradovima, dok će tokom dana ponovo biti i više od 32 stepena, uglavnom u Vojvodini. Na jugu zemlje ostaje oko 30.

Prognostički modeli za sredu najavljuju od 32 do 35 stepeni, a do kraja nedelju se u severnim predelima očekuje i do 38. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Toplotni talas je prema definiciji period od najmanje 3 dana u kojima je maksimalna tempertura oko i iznad 35 stepeni, što znači da nas u narednim danima očekuje drugi toplotni talas od početka leta.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija