Društvo

Tropski dan u Srbiji: Temperatura danas do 36 stepeni, zahlađenje za vikend

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/07/2022

-

08:02

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas biti sunčano i veoma toplo vreme, sa maksimalnom dnevnom temperaturom do 36 stepeni Celzijusovih. Priliv tople vazdušne mase sa juga i zagrevanje prizemnog sloja atmosfere donosi nam pravi tropski dan.

Minimalna dnevna temperatura kretala se od 13 stepeni u južnim predelima, a do 22 u Beogradu. U najtoplijem delu dana u centralnim predelima očekuje see i do 36 stepeni, dok na krajnjem jugu i severu ostaje oko 30. podeljka.

"Vedro i sunčano vreme sa slabim vetrom ostaje sve do večernjih sati, kada nam sa severozapada pristiže oslabljen hladan front. On će tokom noći između petka i subote uzrokovati naoblačenje i padavine, koje će u obliku pljuskova i grmljavine zahvatiti severozapadne i zapadne predele Srbije", kaže meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Ona je navela da se u zoni padavina očekuje i pojačan severozapadni vetar, a do razvedravanja dolazi već sredinom dana. U subotu će u severnijim predelima biti svežije, sa temperaturom oko 30 stepeni, dok na jugu i istoku ostaje toplo i sunčano sve do večernjih sati.

Sa premeštanjem hladnog fronta dalje ka jugu, premešta se i nestabilnost, što znači da će u subotu uveče i nedelju ujutro u jugozapadnim i južnim predelima biti uslova za lokalnu oblačnost i pljuskove. Temperatura će drugog dana vikenda ponovo biti oko proseka, dakle oko 28 stepeni, a slično vreme zadržava se i u ponedeljak, uz zahlađenje u pogledu minimalnih vrednosti temperature.

Sa stabilizacijom vremena koja se prognozira za narednu nedelju dolazi do postepenog otopljenja. U utorak i sredu temperatura će biti oko 32 stepena, a za drugu polovinu nedelje prognozira se tropskih 37.

Naglo otopljenje može nepovoljno uticati na osetljive osobe i hronične bolesnike te se preporučuje dodatni oprez pri svakodnevnim aktivnosti, a u najtoplijem delu dana što manje vremena provedite napolju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija