Društvo

Turske stipendije za srpske srednjoškolce - konkurs otvoren za sve stručnje škole i gimnazije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/07/2022

-

10:40

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pilot projektom Turska će stipendirati deset budućih srednjoškolaca iz Srbije. Ucenici iz naše zemlje, koji žele da svoje srednjoškolsko obrazovanje steknu u Turskoj mogu aplicirati za sve turske srednje tehničke, stručne škole, ali i gimnazije. Još danas zainteresovani se mogu prijaviti za ovu stipendiju.

Jedan od svršenih srednjoškolaca koji je iskoristio priliku da se obrazuje u Turskoj je Muhamed Sadović iz Tutina koji je kao četrnaestogodišnjak otišao u Instabul da nastavi sa obrazovanjem. U razgovoru za Euronews Srbija kaže da mu je na početku školovanja bilo teško, ali da se vrlo brzo i uklopio.

"Prvi put sam se odvojio od kuće, porodice, prijatelja i svog grada. Nije mi bilo svejedno i to ne samo prvog dana, već gotovo pola godine. Zapravo, tek nakon godinu dana sam shvatio da je to za mene bolje kao i za moju budućnost. Imao sam internat, stipendiju i osiguranje. Za četiri godine koliko sam tamo proveo, nisam imao nijedan problem. Imali smo sve što nam je bilo potrebno", priča Sadović svoje iskustvo tokom školovanja u Turskoj.

Nakon završene srednje škole, Sadović je upisao i fakultet u Istanbulu. Kaže da je završena srednja škola van rodnog mesta za njega bila veliko pozitivno iskustvo, a stekao je i prijatelje za ceo život.

"Bilo nas je više od 400 učenika u toj školi i bilo nas je iz celog sveta. Ta poznanstva meni dosta znače. Gde god da odem, imam nekog pored sebe. Važno je i to da sam sa 18 godina posato sam svoj čovek, osamostalio sam se", kaže.

Predstavnici Turske ambasade u Srbiji ističu da svršeni osnovci iz Srbije koji žele svoje školovanje da nastave u Republici Turskoj mogu da biraju da li će obrazovanje steći na jednoj od najprestižnijih međunarodnih strucnih skola u Istanbulu, Ankari, Bursi, Balikesiru i Konji.

Dr Mehmet Jilmazata predstavnik Turske ambasade u Srbiji kaže da su pilotskim projektom obuhvaćeni smerovi kao što su tehnologija obnovljive energije, mašinska tehnologija, električna i Elektromehanicka tehnologija, gastronomija, industrijska automatizacija i metalurgija.

"Naš cilj je da se maladi iz naše i vaše zemlje upoznaju. Ovim programom mladi iz Srbije imaće priliku da se upoznaju sa našom kulturom i običajima, kao i sistemom obrazovanja. Cilj su nam sklapanje prijateljstva ali i stvaranje mosta saradnje kroz obrazovanje", kaže Jilmazata. 

Za sada vlada veliko interesovanje svršenih osnovaca iz Novog Pazara, Kraljeva i Beograda. Za nastavak obrazovanja u turskim srednjim školama nije neophodno znanje turskog jezika.

Prva godina školovanja usmerena je na učenje jezika, a naredne četiri na sticanje znanja i veština. Pilotskim projektom obezbeđeno je deset mesta za učenike iz Srbije, a prijave se mogu dostaviti najkasnije do 20. jula ove godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija