Društvo

Završena mala matura za osmake: Na trećem testu mnoge namučila pitanja o feudu i sili potiska

Komentari

Autor: S. T.

29/06/2022

-

11:18

Završena mala matura za osmake:  Na trećem testu mnoge namučila pitanja o feudu i sili potiska
Počinje trodnevni završni ispit - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Završena je mala matura za osmake, a đaci su danas od 9 do 11 sati radili treći, kombinovani test sa zadacima iz istorije, geografije, fizike, hemije i biologije. Đaci kažu da je današnji test bio lakši u odnosu na prethodna dva, a da su im najteža bila pitanja iz hemije.

Zadaci su bili na zaokruživanje, preciznije da se oboju kružić ispred tačnog odgovora od nekoliko ponuđenih. Mnogi nisu znali odgovor na pitanje "šta je feud" iz istorije, ali i sila potiska iz fizike. Navode da su pitanja iz biologije bila najlakša.

Inače, na kombinovanom testu svake gudine budu tri pitanja iz hemije, pet iz biologije, po četiri iz geografije, istorije i fizike. 

Već u petak, 1. juna biće objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita. Zatim sledi popunjavanje liste želja i raspored po školama. Upis u srednje škole je od 14. do 20. jula.

Završni ispit ove godine polagalo je  više od 65.000 osmaka, a prosvetne vlasti poručuju da mesta u srednjim školama ima za sve, nešto više od 76.000. Od uspeha iz osnovne škole, ali i ostvarenih rezultata na maloj maturi zavisi da li će moći da upišu željenu školu.

Bodovanje male mature

Uspeh iz osnovne škole (šestog, sedmog i osmog razreda) može maksimalno da nosi 60 bodova, dok na tri testa male mature đaci maksimalno mogu da osvoje 40 bodova i to po 13 iz srpskog i matematike i 14 na kombinovanom testu.

Euronews/Slavica Tuvić

 

Učenici na svakom testu rešavaju po 20 zadataka i svaki nosi po jedan poen. Ukupan broj poena iz srpskog i matematike množi se koeficijentim 0,65, dok se broj bodova sa kombinovanog množi koeficijentom 0,7. 

Ove godine završni ispit obeležile su posebne mere bezbednosti, jer su škole poslednjih mesec dana bile česta meta dojava o postavljenim bombama, a pretnje su stizale mejlovima. Ispostavilo se da su sve bile lažne. Kako bi se osigurala bezbednost maturanata i nastavnika, smanjen je broj objekata u kojima se rade testovi sa 1.260 na 522. Spojeno je više škola na teritoriji jedne opštine.

Najtraženije škole

U Ministarstvu prosvete su ranije za Euronews Srbija rekli da su prošle godine najtraženije škole u Srbiji bile Medicinska škola Novi Pazar, Tehnička škola "Rade Metalac“ Leskovac, Grafičko-medijska škola Novi Beograd, Prva tehnička škola Kruševac i Medicinska škola "Dr Aleksa Savić" Prokuplje. U tim školama je na jedno mesto apliciralo najviše učenika.

Gimnazije u Beogradu u kojima je trebalo najviše bodova za upis su: Treća gimnazija (prirodno matematički smer 97,08 bodova), Deseta gimnazija (opšti smer 95,35), Treća gimnazija (društveno jezički smer 94,66), Četrnaesta gimnazija (prirodno matematički smer 94.33), Četvrta gimnazija (prirodno matematički 92,88).

"Završni ispit protekao regularno i bez problema"

Ministar prosvete Branko Ružić kaže da je završni ispit, na kraju osnovnog obrazovanja, protekao potpuno regularno i bez problema, zahvaljujući promenama u načinu rada, unapređenju bezbednosnih procedura i procedura pregledanja testova, ali i digitalizaciji celog procesa.

Euronews/Slavica Tuvić

 

On se zahvalio svima koji koji su učestvovali u organizaciji i realizaciji završnog ispita, a posebno dežurnim nastavnicima, direktorima, pregledačima i supervizorima. 

"Ponosan sam zbog toga koliko ste profesionalno i posvećeno pristupili ovom poslu. Ove godine je organizacija završnog ispita bila poseban izazov zbog mogućnosti da stignu dojave o postavljenim bombama u školama, ali smo u saradnji sa MUP-om i drugim nadležnima učinili sve da podignemo nivo bezbednosti“, rekao je Ružić, a navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministar je istakao da sada kada se sve završilo, sa olakšanjem može da kaže "da su preduzete aktivnosti dale očekivane rezultate i da nije bilo ni jednog propusta u organizaciji i pripremi u ova tri dana“.

"Uspeli smo zajedničkim snagama da obezbedimo jednake uslove za polaganje, kao i neophodnu podršku. Želim svim učenicima da upišu željene škole i odaberu zanimanja o kojima su oduvek maštali i koja će ih voditi ka sigurnoj budućnosti", naveo je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija