Društvo

Korona presek: U Srbiji više od 4.000 novozaraženih, preminulo osam osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/07/2022

-

17:48

Korona presek: U Srbiji više od 4.000 novozaraženih, preminulo osam osoba
Korona presek: U Srbiji više od 4.000 novozaraženih, preminulo osam osoba - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 13.636  osoba, a pozitivno je njih 4.249. Preminulo je osam  osoba.

U bolnicama se nalaze 402   pacijenata, od čega je njih  19  na respiratorima.

Podsetimo, juče je 3,946 osoba bilo pozitivno na koronu, o ukupno testiranih 13,525. Preminulo je sedam osoba, a hospitalizovano 369. Na respiratorima širom zemlje bilo je 14 pacijenta.

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta Milanko Šekler ocenio je danas da Srbiju očekuje porast broja zaraženih i da će se broj pozitivnih dnevno kretati ponovo i oko 20.000.

"Nema ničega neobičnog da se novi sojevi brže šire, to je tačno. Za sada nema nagoveštaja da izazivaju težu kliničku sliku od do sada poznatih sojeva omikrona", rekao je Šekler za TV Prva.

Dnevno će biti do 15.000, pa čak i 20.000 zaraženih, što je očekivano jer se novi sojevi mnogo lakše prenose, a samim tim i brže šire. 

Na pitanje zašto koronu dobijaju ljudi koji su je preležali čak i više puta, pa i vakcinisani, kaže da se i grip vraća ako ga preležimo, pa to nikome nije neobično.

U decembru 2020. sam rekao da vakcina nije čarobni štapić i da ne treba očekivati čudo od vakcine - ona služi da se bolest lakše podnese. Prema njegovim rečima, važan je pre svega individulani imunitet. Na pitanje da li nam sledi novi talas koronavirusa kaže da ga ne brine očekivani porast zaraženih jer novi sojevi omikrona daju mnogo blaže forme bolesti. Dodao je i da razume zašto neke zemlje gde je broj zaraženih prevazišao broj inficiranih u odnosu na prethodni talas, nisu uvele posebne mere.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija