Društvo

Visoki Dečani: Zaštita KFOR-a i dalje neophodna

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2022

-

21:27

Visoki Dečani: Zaštita KFOR-a i dalje neophodna
Visoki Dečani: Zaštita KFOR-a i dalje neophodna - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iz manastira Visoki Dečani saopšteno je večeras da je potrebno da vojnici KFOR i dalje čuvaju manastir zbog napada albanskih ekstremista.

Saopštenje je usledilo nakon izjave ministra kulture privremenih prištinskih institucija Hajrule Čekua da Dečanima više nije potrebna zaštita vojnika KFOR i u njemu se navodi: "Potrebna je (zaštita) zbog četiri oružana napada albanskih ekstremista, grafita Islamske države na našim zidovima, hapšenja naoružane grupe Albanaca 2016. na našim kapijama, nepoštovanja zakona Prištine, ali i sudske presude".

U saopštenju na Tviter nalogu manastira navodi se i da je prisustvo KFOR neophodno zbog političke, pravne i bezbednosne nestabilnosti za nealbanske građane na Kosovu i Metohiji.

"Vlada u Prištini se ponaša kao da je ovo etnički čista albanska zemlja. Našem manastiru se često negiraju identitet, zakonska prava, a izložen je i govoru mržnje u medijima. Sve dok naš život na KiM bude ugrožen (kao što su priznali UNESCO, EvropaNostra i druge međunarodne organizacije) potrebna nam je zaštita KFOR, institucionalna i bezbednosna", poručuju u saopštenju.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija