Politika

Tužilaštvo u Peći pokrenulo istragu protiv opštine Dečani zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda

Komentari

Autor: A. Ćup

03/06/2022

-

21:21

Tužilaštvo u Peći pokrenulo istragu protiv opštine Dečani zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda
Tužilaštvo u Peći pokrenulo istragu protiv opštine Dečani zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Osnovno tužilaštvo u Peći je pokrenulo istragu protiv opštine Dečani zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda o upisu u katastar 24 hektara zemlje koja pripada manastiru Visoki Dečani. Početak istrage, danas je za medije na albanskom jeziku, potvrdio glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Peći, Agim Kurmehaj.

"Da, započeli smo istragu, predmet je kod nas i u tom pravcu preduzimamo određene akcije", rekao je Kurmehaj za Slobodnu Evropu.

Pre svega dva dana, gradonačelnik opštine Dečani, Baškim Ramosaj je za prištinski Ekspres rekao da institucija na čijem je čelu nikada neće sprovesti u delo odluku Ustavnog suda iz 2016. godine da se manastiru visoki Dečani vrati 24 hektara oduzetog zemljišta jer je to, po njegovom mišljenju, nadležnost Katastarske agencije Kosova.

"Čak i da možemo, nećemo to sprovesti. Čak i da smo imali priliku, da smo imali pravo na to, ne bismo to uradili", istakao je Ramosaj.

Istraga je pokrenuta skoro devet meseci posle pisma Ustavnog suda tadašnjem glavnom tužiocu Aleksandru Ljumeziju u kojem se navodi da je na "Državnom tužilaštvu da preduzme mere" zbog neizvršenja presuda u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima.

Takođe, već godinama zemlje Kvinte i ostale strane ambasade, kao i Kancelarija OEBS-a i Evropske unije zahtevaju da kosovske institucije sprovedu odluku Ustavnog suda i 24 hektara vrate u vlasništvo Visokih Dečana.

Zbog neispunjavanja te odluke, kao i nepoštovanja zabrane gradnje puta prema Crnoj Gori kroz zaštićenu zonu u blizini manastira, Eparhija raško-prizrenska je prošle godine prekinula saradnju sa kosovskim institucijama, što je navedeno i u izveštaju Stejt departmenta o verskim slobodama na Kosovu.

Na konferenciji za medije 2. juna, kosovski premijer Aljbin Kurti je rekao da njegova vlada nije nadležna, niti odgovorna za nesprovođenje ove odluke, dodavši da u njoj ima i niz nepravilnosti, kao i da je on insistirao na dijalogu sa Srpskom pravoslavnom crkvom međutim, kako je rekao, njeni predstavnici nisu želeli sa njim da razgovaraju.

SPC na KiM prekinula kontakte sa vlastima u Prištini

Srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji prekinula je kontakte sa vlastima u Prištini zbog "nečuvenog kršenja vladavine prava i verskih sloboda", objavljeno je na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

U objavi se navodi da otvorena etnička i verska diskriminacija prema SPC nanosi štetu svim građanima KiM.

"U situaciji otvorenog nepoštovanja sudskih odluka od strane privremenih institucija u Prištini i potpisanih sporazuma koje garantuju EU i OEBS, SPC je upozorila međunarodne predstavnike na potrebu za posebnim mehanizmima zaštite", kaže se u objavi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija