Društvo

Slovo "Z" po fasadama i majicama koje se prodaju u centru Beograda: Pozivi za zabranu simbola ruske invazije

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

23/07/2022

-

21:02

Slovo "Z" po fasadama i majicama koje se prodaju u centru Beograda: Pozivi za zabranu simbola ruske invazije
Slovo "Z" po fasadama i majicama koje se prodaju u centru Beograda: Pozivi za zabranu simbola ruske invazije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kada je pre pet meseci počeo rat u Ukrajini, jedno od prvih obeležja ruske agresije prepoznatljivo širom sveta postalo je slovo "Z". Iako o tačnom značenju ovog simbola i dalje postoji više teorija, upotreba slova koje se prvobitno nalazilo samo na ruskim tenkovima, postala je u nekim zemljama čak sankcionisana. Ovaj simbol sve češće "niče" na fasadama u Srbiji, a u centru prestonice neretko se prodaju majice baš sa istaknutim ovim slovom.

Iako je slovo "Z" u Srbiju stiglo maltene odmah po početku sukoba u Ukrajini, njegova upotreba bila je prvo ograničena na nekoliko skupova podrške Rusiji organizovanih tokom marta i aprila. Nedeljama kasnije, "Z" je našlo svoje mesto na brojnim objektima, na majicama koje se prodaju na poznatim beogradskim lokacijama, automobilima, a umalo je dočekalo i brojne posetioce jednog od najpoznatijih evropskih festivala Exit na ulicama Novog Sada.

021.rs

 

Srbija je, podsetimo, jedna od retkih zemalja u Evropi koja Rusiji nije uvela sankcije i baš zbog toga je u prethodnih nekoliko meseci postala predmet čestih poziva iz Evropske unije da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa Briselom. Međutim, Srbija jeste glasala za rezoluciju Ujedinjenih nacija u kojoj se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, pa neki u tome vide i razlog zbog kog bi vlast ove zemlje i trebalo da zabrani isticanje ovakvog simbola.

Poslanik Srpske napredne stranke u prethodnom sazivu Narodne skupštine Dragan Šormaz još pre nekoliko meseci zatražio je od Vlade Srbije da donese uredbu kojom se zabranjuje isticanje ratnih simbola Rusije zato što su "agresorski". On je tada rekao da je u jednom tržnom centru video izložene majice sa likom predsednika Vladimira Putina i naveo da bi trebalo da budu kažnjeni oni koji proizvode, prodaju ili nose tu odeću.

Ipak, osim povremenog krečenja ili pranja ulica na kojima je ovo slovo bilo iscrtano, konkretne reakcije zasad nema. Komentarišući ovu "poplavu" grafita predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija ima jasan stav koji je izražen kroz zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost i da se toga drži, ali i da u Srbiji postoje jasna navijačka opredeljenja.

Šta kaže zakon u Srbiji?

Objašnjavajući za Euronews Srbija da li je i dalje pri stavu da bi Vlada Srbije trebalo da reaguje i donese uredbu kojom bi bilo zabranjeno isticanje ratnih simbola Rusije, Šormaz kaže da bi formalno pravno to i sada moglo da bude kažnjivo.

"U Krivičnom zakonu postoji mogućnost da se takve stvari kažnjavaju, svako ko poziva ili podržava agresivni rat, a mi smo izglasali u Ujedinjenim nacijama da je ovo agresija Rusije. E sad kako bi sudovi sudili, to je druga stvar, ali u suštini formalno pravno Srbija smatra da je ovo agresija Rusije nad Ukrajinom, jedino što bi trebalo eventualno proglasiti taj simbol simbolom agresije i onda procesuirati svakoga ko to radi", rekao je on.

profimedia

 

Kako on dodaje, i sa moralne tačke gledišta "dosta je diskutabilno to što rade neki naši ljudi".

"Prodavati i nositi te majice i kupovati deci da nose te majice je katastrofa. Mi smo bili žrtva agresije, valjda smo mi ti prvi u Evropi koji treba da damo podršku ukrajinskom narodu koji je žrtva agresije", rekao je Šormaz.

Prijave zbog skupa podrške Putinu

Zbog isticanja slova "Z" tokom skupa podrške Rusiji, advokat i opozicionar Aleksandar Olenik podneo je krajem marta krivične prijave Višem javnom tužilaštvu protiv Mlađana Đorđevića, predsednika pokreta Oslobođenje, Mladena Obradovića iz Obraza i Damjana Kneževića iz organizacije Narodne patrole.

Kako je on rekao za Euronews Srbija, prijave su odbačene, a na pitanje da li je moguće stati na put iscrtavanju ovih simbola kaže - moguće je da postoji politička volja. Olenik smatra da svako ko piše "Z" ili veliča Putina i time štiti interes Rusije i to radi na štetu interesa Srbije.

"To je po logici stvari veleizdaja. Problem je što oni koji su trenutno na vlasti ne samo da ne sprečavaju, nego se može reći da ih štite i podstiču", rekao je on.

Kako je on rekao, postoje zakoni i na nivou grada i opštine, ali i na nivou republike koji samo treba da se sprovodu.

"Problem je što oni koji spovode, a to je SNS sa svojim satelitima, neće da sprovedu zakon. Nema potrebe za izmenom i donošenjem bilo kojeg novog zakona, uredba ili propisa, treba da se sprovedu postojeći", rekao je on i napomenuo da je reč o krivičnom delu - podsticanju na agresivni rat i da bi na uklanjanju simbola mogle da rade nadležne opštine, Grad Beograd, ali i stambene zajednice. 

U članu 386 Krivičnog zakonika se navodi: ko poziva ili podstiče na agresivan rat, kazniće se zatvorom od dve do dvanaest godina. Ko naredi vođenje agresivnog rata, kazniće se zatvorom najmanje deset godina ili doživotnim zatvorom.

Nedoumice

Ipak, ovaj član zakona je "teško direktno primenjiv" na ovu situaciju, pošto se prevashodno odnosi na pozivanje ili podsticanje na agresivni rat u kojem bi Republika Srbija učestvovala kao agresor, rekao je ranije za BBC na srpskom Milan Filipović, pravni savetnik Komiteta pravnika za ljudska prava (YUKOM).

"Da bi određeni simbol, na primer slovo 'Z', kroz sudsku praksu bio definisan kao zabranjen neophodno je da se njime izaziva, podstiče ili širi mržnja prema slobodnim opredeljenjima građana, rasna, nacionalna, ili verska netrpeljivost, propagiraju ili opravdavaju neonacističke i fašističke ideje i organizacije ili se na drugi način ugrožava pravni poredak", navodi Filipović.

profimedia

 

To se u Srbiji i svetu do sada nije dogodilo i potrebna je "dublja analiza njegove upotrebe" pre donošenja takvog zaključka, pa bi korišćenje ovog simbola trebalo "pažljivo pratiti", dodaje on. 

Inače, jedna od zemalja u kojoj je isticanje slova "Z" zabranjeno je Litvanija, a tamošnji parlament je u aprilu osim ovog slova izglasao zabranu isticanja narandžaste trake Svetog Đorđa (vojni simbol u Rusiji) i drugih simbola za koje se smatra da izražavaju podršku ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Značenje slova "Z"

Simbol "Z" je prvobitno primećen na ruskim tenkovima i drugim vojnim vozilima koja ulaze u Ukrajinu, ali su ga neki brzo prihvatili i kao pokazivanje podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu. Neki kažu da je Z za "Za pobedu", drugi kažu da označava "Zapad", a mnogi su primetili, piše Skaj njuz, njegovu sličnost sa kukastim krstom – simbolom koji je koristila nacistička Nemačka u Drugom svetskom ratu – dajući mu nadimak "Putinova svastika".

profimedia

 

Kako piše ruska "Gazeta", Ministarstvo odbrane Rusije objasnilo je značenje latiničnih slova Z i V na ruskoj vojnoj opremi. Navode – slovo "Z" znači "Za pobedu", a slovo "V" – "Snaga u istini" i "Zadatak će biti završen". Skaj piše da se takođe smatralo da je "Z" način da ruska vojska identifikuje sopstvene snage i tako spreči incidente poput prijateljske vatre. Teorijama tu zapravo nije kraj.

Predsednik Vučić je, inače, na pitanje novinara kakvi su odnosi Srbije i Ukrajine posle agresije Rusije na tu zemlju i kako komentariše to što se po gradovima ispisuje slovo "Z", prodaju majice sa tim slovom i da li će to neko sankcionisati, pošto se nedavno i pripadnik Žandarmerije koji je na šlemu imao ovaj znak slikao sa jednim od ministara, rekao da Srbija ima jasan stav koji je izražen kroz zaključke Saveta za nacionalnu bezbednosti i da se toga drži.

"Nažalost u našoj zemlji ima jedna stvar koja mi se ne dopada, ali to ne mogu da promenim. Postoje jasna navijačka opredeljenja koja nisu ravnomerno raspoređena u odnosu 75 ili 80 odsto prema 25 ili 20 odsto, ali je jednako ostrašćena i jedna i druga strana", rekao je Vučić i dodao da su jedni za Rusiju, a drugi za Ukrajinu.

Što se tiče nošenja oznaka, rekao je da mogu da budu samo one koje propisala Srbija.

"I svi pripadnici Žandarmerije i svih drugih policijskih i vojnih snaga moraju da nose samo ono što je pripisano pravilima službe, a to su srpske oznake", poručio je Vučić.

Inače, na pitanje da li će se nova vlada pozabaviti ovim pitanjem, Šormaz kaže da se nada da hoće i da je to potrebno.

"I ne samo tim, i uvođenjem sankcija Rusiji kao agresoru i rešavanje mnogih stvari vezanih za onaj nazovi humanitarni centar koji ništa humanitarno, ako bilo šta uopšte i radi, i za pitanje NIS-a, i za pitanje diverzifikacije energenata. Mislim da su ovo i te kako bitne stvari i šalju bitnu poruku", zaključio je on.

Komentari (0)

Srbija