Društvo

Instrument za ispitivanje vodotokova instaliran u Pančevu

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2022

-

14:54

Instrument za ispitivanje vodotokova instaliran u Pančevu
Instrument za ispitivanje vodotokova instaliran u Pančevu - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Instrumenti i laboratorijska oprema za ispitivanje zemljišta i vodotokova instalirani su u Pančevu, kako bi se ispitala regija Južnog Banata.

Tečni hromatograf, instrument za laboratorijska ispitivanja, kao i dodatna oprema nabavljeni su u okviru projekta prekogranične saradnje Rumunija-Srbija "Prekogranična mreža za edukaciju i istraživanje prirodnih resursa", a predstavljeni su na konferenciji koju je organizovala, kao nosilac projekta u Srbiji, Regionalna razvojna agencija Južni Banat Pančevo.

Naučni saradnik na Biološkom fakultetu i rukovodilac istraživanja u projektu, Nenad Zarić, rekao je da se program bavi istraživanjem kvaliteta zemljišta i vodotokova u regionu, odnosno uticajem poljoprivrede i drugih antropogenih aktivnosti na kvalitet zemljišta i vode u regionu Južnog Banata.

"Tokom jula završena je javna nabavka i instaliran je tečni hromatograf sa mesono-masenim detektorom (LC-MS/MS) marke Thermo Fisher Scientific. Na tom instrumentu mogu da se rade razne analize", rekao je on, a saopštili oranizatori projekta.

Dodao je da na tom instrumentu mogu da se rade i analize raznih organskih jedinjenja kao što su razni antibiotici i mikotoksini.

Instrument i dodatna laboratorijska oprema, nabavljena finansijskim sredstvima projekta, biće korišceni za analizu pesticida u prikupljenim uzorcima vode i zemljišta.

"Na ovaj način ćemo ispuniti jedan od ciljeva projekta, a to je uspostavljanje monitoring sistema za prikupljanje podataka o zagadenju prirodnih resursa u pogranicnom regionu. Kroz mrežu za obrazovanje će se ovi podaci, zajedno sa smernicama o održivom korišćenju prirodnih resursa preneti na stanovništvo, korisnike i upravljače ovih prirodnih resursa", kazao je Zarić.

Kako je navedeno u saopštenju, tema ovog projekta prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije je uticaj poljoprivrede i antropogenih aktivnosti na prirodne resurse, prevashodno na vodotokove i zemljište u regionu Južnog Banata i Temišvara.

Projekat sprovode Banatski univerzitet "Kralj Mihaj i Rumunski" iz Temišvara i Regionalna razvojna agencija Južni Banat doo Pancevo, kroz Intereg-IPA Program prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.

Ukupna vrednost projekta je 1.124.337,90 evra od čega se 85 odsto sufinansira kroz IPA II program pretpristupne pomoći, a 15 odsto iz sopstvenih sredstava, a deo tih sredstava je obezbeden kroz finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata za finansije AP Vojvodina.

Komentari (0)

Srbija