Društvo

Za Aleksandrin prvi korak: Hitno potrebna pomoć za operaciju, rok do kraja avgusta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/07/2022

-

15:09

Za Aleksandrin prvi korak: Hitno potrebna pomoć za operaciju, rok do kraja avgusta
Aleksandra Uzelac - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Aleksandra Uzelac ima hidrocefalus ugradjen VP šant i cerebralnu paralizu. Pored svakodnevnih fizikalnih tretmana, devojčica od dve godine i devet meseci uspela je da propuzi, ali i dalje ne može da stoji niti da hoda i često je muče bolovi u nogama. Nedavno su se roditelji obratili jednom poznatom dečijem hirurgu iz SAD, koji smatra da je ona dobar kandidat i da je izvesno da će posle intervencije moći da stoji i hoda.

"Aleksandra je rogena, greškom lekara, u 29. nedelji sa 1,55 kilograma, i obmotanom pupčanom vrpcom oko vrata", isiče majka devojčice Tatjana.

Privatna arhiva

 

Tri meseca je provela u inkubatoru na Institutu za neonatologiju u Beogradu. Komplikacije na porođaju su kod Aleksandre izazvale teško krvarenje na mozgu. Lekari su pokušali da ga zaustave lumbalnom punkcijom, međutim došlo je do pogoršanja njenog stanja i proširenja komora i pritiska na mozak. Ugrađen joj je subkutani rezervoar, a ubrzo nakon toga i VP šant.

Aleksandra je, bez obzira na sve jedna vesela i razdragana devojčica puna života. Da bi napredovala u lečenju, stala na svoje noge, uživala u igri sa svojom sestrom potrebni su joj svakodnevni fizikalni tretmani i lečenje u banjskim uslovima. 

Privatna arhiva

 

Za operacije koje se vrše u Srbiji, Aleksandra nije kandidat, ali su roditelji uspeli da pronađu lekara iz SAD dr Parka, koji smatra da bi mogao da joj pomogne.

Njoj je zapravo potrebna operacija SDR (selektivna dorzalna rizotomija). Operacija bi se uradila u Sent Luisu i za nju je potrebno 50.000 evra (tu spada samo operacija i tri nedelje rehabilitacije u bolnici), ali su dodatni troškovi potrebni za karte i vize.

Roditelji i humani ljudi su do sada prikupili tek 15 odsto od sume koja je potrebna, a rok je do kraja avgusta.

budihuman.rs

 

Svi koji su u stanju da pomognu, mogu to da učine slanjem poruke 1040 na 3030 (jedna poruka košta 200 dinara) ili uplatom na:

  • dinarski račun: 160-6000001038008-16
  • devizni račun: 160-6000001038214-77
  • SWIFT/BIC: DBDBRSBG
  • IBAN: RS35160600000103821477

Sve informacije o plaćanju možete pronaći ovde.

Komentari (0)

Srbija