Društvo

Završava se nastava za osnovce i srednjoškolce, sutra počinje mala matura

Komentari

Autor: Euronews

22/06/2021

-

10:03

Završava se nastava za osnovce i srednjoškolce, sutra počinje mala matura
Završava se nastava za osnovce i srednjoškolce, sutra počinje mala matura - Copyright Tanjug/Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

veličina teksta

Aa Aa

Nastava za osnovce i srednjoškolce završava se danas i od sutra počinje letnji raspust. Osmaci su sa nastavom završili ranije 8. juna, dok su maturanti gimnazija slavili kraj školovanja 25. maja.

Za male maturante sutra počinje mala matura i trajaće tri dana. Prvi dan (23. jun) rezervisan je za test iz srpskog jezika koji počinje u devet i završava se u 11 sati, drugog dana đaci će rešavati  test iz matematike, dok će u petak polagati kombinovani test (istorija, geografija, biologija, hemija, fizika).

Za posebno nadarenu decu prijemni ispit u specijalizovane gimnazije, umetničke i muzičke škole, kao i bilingvalna odeljenja organizovani su od 7. maja do 16. maja.

Ova školska godina protekla je u znaku epidemije virusa korona. Nastavu u školi svaki dan tokom cele godine imali su samo učenici nižih razreda - od prvog do četvrtog. Viši razredi osnovne škole i učenici u srednjim školama išli su po kombinovanom modelu - dan u školi, dan kod kuće, odnosno nedelju dana u školi, nedelju dana kod kuće.

Euronews Jutro

Svako odeljenje bilo je podeljeno u dve grupe. Bilo je obavezno nošenje maski, dezinfekcija prostora.

Ocena za školsku godinu - dovoljan (2)

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov ocenio je za Euronews Srbija ovu školsku godinu skromnom ocenom - dovoljan dva.

"Ovo su iznuđeni modeli. Problem je što su odeljenja podeljena u dve grupe, te se tako u prvim razredima osnovne i srednje škole učenici međusobno ne poznaju. Socijalizacija je veoma važna u tom uzrastu", naveo je on.

Od ministra prosvete Branka Ružića očekuje da se založi kod Kriznog štaba da se od naredne školske godine svi đaci vrate u klupe i da nastava počne regularno.

Smatra da godina nije izgubljena, ali i da nije postignut željeni efekat, jer su časovi trajali 30 minuta, za mnoge srednjoškolce je nastava od kuće bila kao da su na raspustu.

Euronews Jutro

Bilo je gimnazija, navodi, poput Desete, Osme, Matematičke gimnazije koje su imale lajv strim nastavu.

"Đaci koji su bili kod kuće mali su nastavu kao da su u školi. Snimana je školska tabla, nastavnik. Učenici su mogli da se uključe", naveo je on.

U ostalim srednjim školama nastavnici su uglavnom kačili materijale, koje su učenici koristili.

Komentari (0)

Srbija