Društvo

Zašto nebo iznad Srbije sutra neće biti plave boje?

Komentari

Autor: Tara Tomović

22/06/2021

-

11:56

Zašto nebo iznad Srbije sutra neće biti plave boje?
Zašto nebo iznad Srbije sutra neće biti plave boje? - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Hrvatskoj i BiH juče je na nebu primećen neobičan fenomen, koji se sutra očekuje i u Srbiji. Naime, uprkos vedrom vremenu, nebo nije bilo plave boje.

Meteorolog i urednik vremenske prognoze na Euronews Srbija Milena Lazarević objasnila nam je da se radi o pesku iz Sahare, koji će zamutiti vazduh i uticati na kvalitet vazduha.

"Najčešću pojavu saharskog peska imamo u toplo proleće i tokom jeseni. Nije ništa neobično da se javi i tokom leta. Dešava se kada iznad Mediterana imamo razvijen ciklon, odnosno polje niskog vazdušnog pritiska, koje podiže taj pesak iznad Sahare, a potom vetrovima on stiže i do Balkana, odnosno do Srbije", ističe Milena.

Kako kaže, kada je oblačno onda nije neobična pojava tzv. žute i crvene kiše. Ovoga puta pak, nema kiše, ali će zbog suve depozicije vazduh biti zamućen.

Može li ovaj oblak iz Sahare uticati na zdravlje naših građana?

"Obično taj saharski pesak utiče i na zdravlje ljudi, i na klimu. Međutim, još uvek nije naučno dokazano da li hladi ili zagreva atmosferu. Za klimu na duže staze jako je bitan uticaj saharskog peska. Količina peska koja će doći sutra u Srbiju, ne bi trebalo značajno da utiče na zdravlje ljudi i klimu. Biće samo zamućen vazduh, možda će neko morati da opere prozore ili kola", nastavlja.

Milena ističe da će najveća koncetracija saharskog peska biti prisutna između 22. i 23. juna, naročito na području severozapadne Srbije. Od četvrtka bi saharski pesak trebalo da opada, a u petak stižu kiše koje će ga sprati.

Kakvo nas vreme danas očekuje pogledajte u prilogu:

Vremenska prognoza • Euronews Serbija

Komentari (0)

Srbija