Društvo

"Kako živim? Ne pitajte": Verona je zbog greške lekara ostala bez ruke, a novac koji bolnica mora da joj plaća ne stiže

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/08/2022

-

19:31

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Verona Juhas ima 76 godina. Poslednjih 18 živi bez gornje, desne strane tela. Operisana je 2004, nakon što su je u Opštoj bolnici "Đorđe Jovanović" u Zrenjaninu, nakon pogrešne dijagnoze, pogrešno i lečili. Sve to stoji i u pravnosnažnoj i izvršnoj presudi Osnovnog zrenjaninskog suda iz 2017. godine.

"Zbog greške lekara sam izgubila ruku. I nije samo ruka. Ja nemam ključnu kost, rameni zglob, lopaticu. Sve mi stoji na grudnom košu. Lekari me kritikuju i kažu da ne smem da radim, al ja sam prinuđena i šta mogu i šta ne mogu. Ja se trudim, jer nemam drugog izbora", kaže Verona Juhas za Euronews Srbija. 

Izbora nema jer živi sama, a 24.724 dinara koje je Opšta bolnica "Đorđe Jovanović", po pravnosnažnoj presudi dužna da joj isplaćuje kao mesečnu rentu, ne stižu. Sud je odlučio da te uplate bolnice, treba da nadomeste troškove za tuđu negu i pomoć i pokriju banjsko lečenje dva puta godišnje.

"To su mi platili osam meseci i sad sam dobila novembra, decembra i marta meseca. To je ukupno tri meseca i ništa više nisam dobila. Kad odem kod lekara, uvek sam ja zadnja, uvek sam ja najkritičnija, uvek doživim neke kritike, a ni kriva ni dužna", priča VErona.

Na pitanje kako se snalazi i od čega živi odgovara: "Ne pitajte".

Nije usamljen slučaj

Priča Verone Juhas nije usamljena, kaže njen advokat. Od decembra 2017. godine kada je izmenama Zakona o javnoj svojini onemogućeno prinudno izvršenje nad pokretnim i nepokretnim stvarima koje koriste državne zdravstvene ustanove, oni kojima je zdravstveni sistem načinio štetu ni pored sudskih presuda ne mogu da se naplate.

"U ovom konkretnom slučaju, Opšta bolnica u Zrenjaninu je preko jedinog računa nad kojim može da se sprovede izvršenje, pala u blokadu koja traje do dana današnjeg", priča Sreten Đorđević, advokat.

Euronews Srbija

 

Zbog blokade računa, koja sada prelazi 196 miliona dinara, bolnica Veroni ne isplaćuje rentu, ali to ne remeti redovna primanja njenih zaposlenih, kaže Đorđević. Zahteve za isplatu rente slali su i Republičkom i Pokrajinskom zavodu za zdravstveno osiguranje, ali da su sa obe strane stigli skoro istovetni odgovori - "ne priznaju zaplenjeno potraživanje i nisu voljni da ga izmire".

"Ko zna koliko milijardi su ukupna dugovanja ostalih bolnica po Srbiji prema građanima Srbije koji ne mogu da naplate svoja potraživanja. To nisu potraživanja iz obesti ili iz inata. To su potraživanja ljudi kojima država duguje mesečne rente zbog najtežih mogućih lekarskih grešaka koje su učinjene prema njima", ističe Sreten Đorđević za Euronews Srbija.

Sledeći korak u slučaju Verone Juhas biće tužba Evropskom sudu za ljudska prava. Još jedna dugačak period u kom će morati da se snalazi sama, na rubu egzistencije. Do objavljivanja ove priče iz bolnice "Đorđe Jovanović" na pitanja Euronews Srbija nisu odgovorili.

Evropska praksa jedinstvena

Dragana Maletić, specijalista zdravstvenog prava kaže da ne može reći da je pravna regulativa loša, jer ako bi novčana sredstva namenjena za rad zdravstvene ustanove bila preusmerena na postupke prinudnog izvršenja vrlo brzo bi zdravstvena ustanova bila u problemu - ne bi mogla da isplaćuje plate zaposlenih, nabavlja potrošni materijal, servisira aparate.

Sa druge strane smatra da je iznos koji je pravnosnažnom presudom donet mali i da svaka zdravstvena ustanova iz sopstvenih prihoda to može to da ostvari, da ne čeka prinudno izvršenje.

Euronews TV

Napominje i da ima ustanova koje često drže u blokadi račun sa ciljem da ne bi odgovarali za svoje obaveze u postupku prinudnog izvršenja. 

"Ne tvrdim da je slučaj Zrenjaninske bolnice takav. Međutim, kako je reč o malom iznosu, nešto više od 20.000 dinara mesečno, bolnica bi mogla da obezbede taj iznos i dobrovoljno plaćaju rentu, a ne da se čeka prinudna naplata", navela je Maletić.

Pred Veronom je dugotrajan proces pred Evropskim sudom za ljudska prava, a Maletić kaže da ne postoji ni minimalna mogućnost da spor izgubi.

"Evrpski sud za ljudska prava ima jedinstvenu praksu. U slučajevima gde postoji pravnosnažna presuda koja se ne izvršava on naloži državi članici da iznađe rešenje da se obezbedi isplata dosuđenog iznosa. Ne postoji ni minimalna mogućnost da će ona (Verona) da izgubi spor pred Evropskim sudom za ljudska prava", zaključila je Maletić.

 

Komentari (0)

Srbija