Društvo

Registrovano 16 obolelih od groznice Zapadnog Nila, deset iz Beograda na bolničkom lečenju zbog teških simptoma

Komentari

Autor: RTS

03/08/2022

-

11:01

Registrovano 16 obolelih od groznice Zapadnog Nila, deset iz Beograda na bolničkom lečenju zbog teških simptoma
Registrovano 16 obolelih od groznice Zapadnog Nila, deset iz Beograda na bolničkom lečenju zbog teških simptoma - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji se povećava broj potvrđenih slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, koju prenose komarci. Epidemiološkinja Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kaže da je deset osoba hospitalizovano na teritoriji Beograda zbog teških simptoma infekcije. Ističe da je ubod komarca fatalan kod manje od jedan odsto osoba koje su obolele. Prvi simptomi javljaju se od trećeg do 14 dana od uboda zaraženog komarca.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, na teritoriji Srbije do 28. jula potvrđeno je 16 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila. Groznica Zapadnog Nila prvi put je registrovana u Srbiji u julu 2012. godine. Do 2020. godine, obolelo je više od 1.000 osoba, a preminula je 101.

Epidemiloškinja Ivana Begović Lazarević rekla je za RTS da će kod manje od jedan odsto osoba koje su obolele od groznice Zapadnog Nila - ubod biti fatalan. Dodaje da u najvećem broju slučajeva, oko 80 odsto, osobe koje su se inficirale neće imati simptome, dok će 20 odsto njih imati simptome slične gripu.

"Manje od jedan odsto dobiće neuroinvazivnu formu, kada su zahvaćeni mozak i moždane ovojnice. Manifestacije su ozbiljne i zahtevaju hospitalizaciju: ukočen je vrat, intenzivna glavobolja, povišena temperatura, mentalna dezorjentacija...", objašnjava Ivana Begović Lazarević.

Ko je osetljiviji na ubod

Prema rečima epidemiološkinje, starije osobe sa pridruženim oboljenjima su osetljivije na ubod komarca. Savetuje da izbegavamo da boravimo u prirodi kada je njihova aktivnost povećana: u zoru i predveče, u šumskim oblastima, pored reka, močvara...

Tanjug/Nenad Cakić

 

"Ukoliko osetite ozbiljnije simptome, treba da se javite lekaru", kaže Begović Lazarević.

Objašnjava da se groznica ne može preneti s jedne osobe na drugu, a da se simptomi javljaju posle tri do 14 dana.

"Terapije je simtomatska, pošto je reč o virusnoj infekciji. Daju se lekovi protiv bolova i za snižavanje temperature. Ne postoji specifična terapija, a za sada ni vakcina", pojasnila je dr Begović Lazarević.

Ona je navela da je virus groznice Zapadnog Nila potvrđen kod deset osoba na teritoriji Beograda, te da su njihovi simptomi teški.

"Osobe kod kojih je potvrđena infekcija, hospitalizovane su na Klinici za infektivne i tropske bolesti. Izvršeno je uzorkovanje krvi i likvora i potvrđeno oboljevanje", ističe epidemiološkinja

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija