Društvo

Linta povodom Međunarodnog dana nestalih: Region sistematski opstruiše traganja za nestalim Srbima

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2022

-

23:08

Linta povodom Međunarodnog dana nestalih: Region sistematski opstruiše traganja za nestalim Srbima
Miodrag Linta - Copyright Medija centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je, povodom Međunarodnog dana nestalih lica, da vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini sistemski opstruišu pronalaženje oko 3.900 srpskih žrtava na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova i Metohije.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, na prostoru bivše Jugoslavije se traga za blizu 10.000 nestalih lica, od čega su više od jedne trećine Srbi, podseća Linta

On dodaje da je proces traženja nestalih Srba u BiH u zastoju od osnivanja Instituta za nestala lica u Sarajevu 2008. godine, zbog čega je potrebno promjeniti rukovodstvo Instituta ili taj proces vratiti u nadležnost Republike Srpske, koja potražuje 1.652 nestala srpska vojnika i civila.

Hrvatsko ministarsto veterana odbija bilo kakve sastanke sa srpskom Komisijom za nestala lica u poslednje skoro dve godine, odbija da ekshumira posmrtne ostatke srpskih žrtava iz 36 poznatih grobnih mesta i odbija da identifikuje posmrtne ostatke Srba koje su nalaze u zavodima za sudsku medicinu, dodaje Linta.

On ističe da je glavni razlog opstrukcije rešavanja pitanja nestalih Srba činjenica da bi rešavanjem tog pitanja bio raskrinkan lažni mit o srpskoj agresiji na Hrvatsku i BiH, i teroru nad Albanacima na Kosovu i Metohiji devedesetih godina prolog veka i krivici Srbije za ratove na prostoru bivše Jugoslavije.

''Veliku odgovornost snosi i međunarodna zajednica jer nema političke volje da se izvrši pritisak na Sarajevo, Zagreb i Prištinu. Nije moguće pomirenje i suštinski napretak na prostoru bivše Jugoslavije bez rasvetljavanja sudbine nestalih lica u regionu, kažnjavanja onih koji su činili brutalne zločine i jednakog poštovanja svih žrtava'', poručio je Linta.

On ističe da Srbija neće odustati od borbe za istinu o nestalim Srbima i masovnom stradanju srpskog naroda na prostoru bivše Jugoslavije.

Pored toga, dodaje Linta, Srbija treba da učini sve da se daleko jače čuje glas srpskih žrtava u Ujedinjenim nacijama, SAD, Evropskoj uniji i drugim važnim svetskim centrima i da nikad ne dozvoli da se nipodaštavaju, umanjuju i negiraju srpske žrtve.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija