Društvo

Uragan sa Atlantika donosi promenu vremena i nagoveštaj jeseni u Evropi - kakvo vreme očekuje Srbiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/09/2022

-

09:34

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Za razliku od istočne Evrope koja će biti pod uticajem visinskog ciklona i hladne vazdušne mase, kao i zapadne Evrope gde će pod uticajem ciklona biti obilnih padavina, raspodela polja niskog i visokog vazdušnog pritiska je takva da će u našoj zemlji, narednih dana, doneti stabilnije vreme, sa više sunčanih perioda, ocenjuju meteorolozi.

Meteorološkinja Euronews Srbije Ljubica Gojković kaže da nas danas očekuje sunčan i lep dan.

"Na nebu iznad Srbije danas će biti više sunca. U višim planinskim predelima i dalje sa uslovima za lokalni razvoj oblaka koji će samo ponegde doneti slabe, kratkotrajne padavine", rekla je Gojković.

I ovog jutra bilo je relativno sveže, temperatura se kretala od 10 do 17 stepeni, ali tokom dana sledi otopljenje. Maksimalna dnevna, kaže Gojković, biće na severu i zapadu do 28 stepeni Celzijusa, dok u ostalim predelima ostaje za koji stepen svežije.

U sredu, dodaje Gojković, sunčano i toplo sa dnevnom temperaturom koja će lokalno dostizati 30 stepeni Celzijusa. Za četvrtak uveče prognozira se naoblačenje, ali će priliv tople vazdušne mase sa juga omogućiti da dnevna temperatura bude i do 32 stepena. 

"Padavine će u noći između četvrtka i petka prvo zahvatiti Vojvodinu i zapadnu Srbiju, a kasnije tokom dana kiša će padati u celoj zemlji, uz postepeno zahlađenje. Maksimalna dnevna biće oko 28 stepeni", kaže Gojković.

Promena vremena od petka

Za četvrtak uveče, kaže, prognozira se naoblačenje, ali će priliv tople vazdušne mase sa juga omogućiti da dnevna temperatura bude i do 32 stepena. Kako objašnjava, jesen je sve bliža, što znači da dolazi do postepene promene temperaturnog režima atmosfere, a samim tim počinje sezona uragana iznad Atlantika. 

"Uragan prve kategorije Danielle, u narednom periodu kretaće se ka Velikoj Britaniji. Iako je u slabljenju, i do Evrope stiže kao vantropski ciklon, uzrokovaće promene u rasporedu polja visokog i niskog vazdušno pritiska iznad kontinenta. Tako ćemo krajem ove nedelje, tačnije u petak, imati prodor hladnog fronta, koji će nam prvo doneti kišonosne oblake i pojačan severozapadni vetar, a za dane vikenda i pad temperature za skoro 10 stepeni", rekla je Gojković.

I metorolog Đorđe Đurić navodi da se u petak očekuje narušavanje termikog grebena i spuštanje visinske doline sa severa, ali i uticaj ciklona iz centralne Evrope, koji će prethodno kao bivši uragan stići preko Atlantika do zapadne Evrope.

"Inače, ovo područje danima će narednih dana biti pod uticajem snažnog ciklona sa Atlantika, potom i napomenutog bivšeg uragana, koji se trnutno kao uragan prve kategorije nalazi nad srednjim delom Atlantskog oekana, zapadno od Azorskih ostrva. Upravo će ova ciklonska aktivnost uslovljavati da do Evrope i našeg područja sledeće sedmice pristiže veoma topla vazdušna masa sa severa Afrike preko Mediterana, dok snažni oblačni i padavinski sistemi sa Atlantika i zapada Evrope neće moći preko Alpa da prodru sve do petka do našeg područja, zbog uticaja anticiklona i termičkog grebena", kaže Đurić.

Gojković dodaje da u subotu dolazi do jačanja severnog i severozapadnog vetra, koji će omogućiti da maksimalna dnevna temperatura bude oko 25. stepeni. 

"Kiša će padati povremeno, a vreme će biti pretežno oblačno. I u nedelju će vreme biti promenljivo i svežije, a sa približavanjem bivšeg uragana u ponedeljak nas očekuje još jedan talas oblačnosti i padavine", kaže i dodaje da će zbog svog nešto južnijeg položaja ovaj ciklon sredinom sledeće nedelje potisnuti topli Afrički vazduh ka Balkanskom poluostrvu, te ćemo ponovo imati prijatne letnje dane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija