Društvo

Šta donose turski Bajraktari Vojsci Srbije: Dronovi koji su za klasu iznad postojeće flote

Komentari

Autor: Jovan Đurić

08/09/2022

-

18:44

Šta donose turski Bajraktari Vojsci Srbije: Dronovi koji su za klasu iznad postojeće flote
Šta donose turski Bajraktari Vojsci Srbije: Dronovi koji su za klasu iznad postojeće flote - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od ranije je poznata želja Srbije da kupi turske vojne bespilotne letelice Bajraktar koje su dokazale svoje sposobnosti u konfliktima širom sveta. Izgleda da se sada razgovori o tome vode intenzivnije jer je tokom posete predsednika Turske Beogradu upravo to bilo jedno od pitanja koje se našlo na stolu.

Naime, predsednik Aleksandar Vučić je naveo da veruje da će do sledeće godine biti moguće nabaviti te letelice. Ukoliko bi se to dogodilo, flota dronova u Vojsci Srbije bila bi značajno ojačana. Kako je za Euronews Srbija rekla Aleksandra Kolaković sa instituta za političke studije, vojni aspekt Erdoganove posete je donekle neočekivan i interesantan. 

Međutim, Beograd nije jedini kome su ovi turski dronovi na spisku želja - prema rečima samog proizvođača, "ceo svet je stao u red za Bajraktare".

Ukrajinska vojska u ratu protiv Rusije koristi Bajraktar TB2 dronove, i objavljeno je više snimaka na kojima se vidi uspeh ovih letelica - uništeni ruski artiljerijski sistemi, ili oklopna vozila. Selčuk Bajraktar, koji je na čelu istanbulske firme "Bajkar" zajedno sa svojim bratom, izjavio je da su dronovi Bajraktar TB2 u Ukrajini pokazali kako tehnologija može unaprediti moderno ratovanje.

"Bajraktar TB2 radi upravo ono što bi trebalo - eliminiše neke od najnaprednijih PVO sistema i oklopnih vozila", rekao je Selčuk Bajraktar za Rojters.

Prošlog maja, Poljska je postala prva zemlja članica EU koja je dodala Bajraktare TB2 u svoj vojni arsenal, kupivši četiri sistema po šest dronova, a nakon nje je još nekoliko zemalja iz evropskog bloka objavilo namere da kupi ove bespilotne leteice od Turske.

Izdržljivost i više namena

Bajraktar TB2 dron razvila je turska "Bajkar" kompanija, a u pitanju je srednjevisinska napadačka bespilotna letelica koja se odlikuje velikom izdržljivošću. Pored ovoga, TB2 može da se koristi za nadzor, prepoznavanje ili napade meta koje su na zemlji. 

Prvi put, TB2 je poleteo 2009. godine, a 2014. je stigao u redove turske vojske. Do 2020. godine, navodi se, TB2 dronovi zabeležili su više od 200.000 sati leta, što je bio rekord za tursku vazduhoplovnu industriju.

Dron je dug 6,5 metara, a raspon krila mu je 12 metara. Pokreće ga jedan motor Rotaks 912 sa unutrašnjim sagorevanjem, a može da razvije brzinu veću od 220 kilometara na čas.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Bajraktar TB2 na proslavi Dana nezavisnosti u Kijevu

TB2 koristi do 300 litara goriva, a može leteti (uz komunikaciju) do 300 kilometara. Njegova operativna visina je oko 5,5 kilometara, dok je maksimalna visina 7.6 kilometara, a maksimalno vreme letenja 27 sati.

Sve ključne komponente ovog drona proizvode se u Turskoj, a uključujući sisteme za kontrolu leta, kao i za automatsko poletanje i sletanje. TB2 može poneti teret težine do 150 kilograma, a cena po jedinici iznosi oko pet miliona dolara.

Šta bi turski dronovi doneli srpskoj vojsci?

Vučić je, govoreći o potencijalnoj kupovini Bajraktar dronova, naglasio "da smo spremni da platimo više novca, od prvobitno dogovornih nekoliko desetina, na nekoliko stotina miliona evra" za dronove. Međutim, postavlja se pitanje šta bi oni doneli srpskom vojnom arsenalu?

"Trenutni sastav kapaciteta bespilotnih letelica vojske Republike Sbrije počiva pre svega na izviđačkom elementu. Doduše, nabavljena je i kineska borbena bespilotna letelica, ali ona je za nijansu ispod klase letelica koje su u ponudi Bajraktara", kaže za Euronews Srbija Petar Vojinović, urednik portala "Tango six" specijalizovanog za avijaciju.

On dodaje da Srbija, pored nedavno kupljenih kineskih bespilotnih letelica, ima još i dva tipa manjih lakih izviđačkih letelica. Jedna od njih je predstavljena pre neki dan, domaća, i zove se Vrabac, a napravljena je kao koncept naoružane, ali je to i dalje u razvitku, ističe.

"Tako da, dve koje su ozbiljnije klase su kineska, i domaća bespilotna letelica Pegaz. Nije rečeno koji tip bespilotne letelice iz portfolija Bajraktara bi Srbija nabavila, ali koji god tip iz portfolija te kompanije da se naruči, biće za klasu iznad trenutnih bespilotnih letelica koje vojska Srbije poseduje, što po kapacitetu nošenja naoružanja, što po integraciji senzora i naoružanja, što po načinu kontrole i upravljanja te letelice", naglasio je Vojinović. 

On upozorava da medijski natpisi o kompaniji "Bajkar" u poslednje dve-tri godine ne moraju značiti ništa jer postoji bar još deset firmi koje proizvode borbene bespilotne letelice, ali da je, isto tako, činjenica da je "Bajkar" dokazano viđen na više konfliktnih područja.

Mada je rat u Ukrajini prilika u kojoj je ovaj tip drona privukao najveću pažnju javnosti, svakako nije i prvi put da je Bajraktar TB2 korišćen u konfliktima širom sveta. Tokom sukoba u Nagorno-Karabahu, Azerbejdžan je odlučio da koristi snagu ovih bespilotnih letelica kako bi napadao jermenske položaje, a dronovi su se mogli videti i u Siriji, i tokom građanskog rata u Libiji, kada ih je koristila Vlada nacionalnog jedinstva.

Komentari (0)

Srbija