Društvo

Opre Roma: Zamenom uvredljive pitalice u lektiri za 3. razred ne menja se suština odnosa prema Romima

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2022

-

14:00

Opre Roma: Zamenom uvredljive pitalice u lektiri za 3. razred ne menja se suština odnosa prema Romima
Opre Roma: Zamenom uvredljive pitalice u lektiri za 3. razred ne menja se suština odnosa prema Romima - Copyright Opre Roma Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Pokret Opre Roma Srbija saopštio je danas da odluka izdavačke kuće "Klet" da zameni pitalicu iz lektire za treći razred osnovne škole u kojoj je korišćena istorijski uvredljiva reč za Rome ne menja suštinu odnosa prema romskoj zajednici, ali da je korak u dobrom pravcu, jer predstavlja kontinuitet njihove istorijske borbe protiv nejednakosti.

U saopštenju dodaju da i dalje očekuju poziv Ministarstva prosvete na razgovor oko tog slučaja, u kontekstu rešavanja mnogo dubljeg problema u obrazovanju koji, smatraju, zahteva sistemski pristup.

"Mi ne tražimo ni manje ni više od obrazovnog sistema, nego ista prava za svu decu u Srbiji", navode u ovom pokretu.

Dodaju i da su odluka kuće "Klet" da zameni spornu pitalica iz lektire "Narodne umotvorine lake za đake trećake" i izvinjenje upućeno romskoj zajednici, minimum, i da će ga prihvatiti kada, kako kažu, politika izdavačke kuće bude inkluzivna i progresivna po romsku zajednicu.

Podsetimo, lektira za treći razred osnovne škole izdavača "Klet", našla se u fokusu javnosti nakon što je pokret "Opre Roma", koji se bavi zaštitom prava i integracijom romske zajednice, ukazao da se u tom udžbeniku koristi termin "Ciganče", što su ocenili kao diskriminaciju.

Zbog toga je ovaj pokret podneo pritužbu Poverenici za zaštitu rodne ravnopravnosti, što su iz kabineta Poverenice za Euronews Srbija i potvrdili. Reagovao je i ministar prosvete Branko Ružić koji je naveo da je i njemu lično korišćenje takvog izraza neprihvatljivo, ali da Ministarstvo u ovakvim slučajevima nije u poziciji da sankcioniše i da nema ingerencije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija