Društvo

Brnabić o Europrajdu: Uverena sam da će svi biti sigurni i bezbedni u Beogradu

Komentari

Autor: Fonet

17/09/2022

-

14:54

Brnabić o Europrajdu: Uverena sam da će svi biti sigurni i bezbedni u Beogradu
Brnabić o Europrajdu: Uverena sam da će svi biti sigurni i bezbedni u Beogradu - Copyright EuroPride 2022 Belgrade Pride, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je na prijemu u Palati Srbija posle sastanka sa evropskom komesarkom za ravnopravnost Helen Dali, da je Srbija "otvoreno, tolerantno društvo i država u koju su svi dobrodošli".

"Znali smo, Gorane, kada ste se kandidovali i ja, kao premijerka, kada sam podržala održavanje Evroprajda, da neće biti lako"

Ona je rekla da je Evroprajd, koji se održava u Beogradu, prvi u jugoistočnoj Evropi i van Evropske ekonomske zajednice.

"Zato pomeramo granice slobode, evropskih vrednosti i veoma sam ponosna što je, uprkos svim teškoćama i izazovima, Beograd domaćin Evroprajda, dodala je premijerka i napomenula da učešće ministara Vlade Srbije na konferencijama u okviru te manifestacije pokazuje da pokazuju predanost vrednostima jednakosti, slobode i ljudskih prava"

Brnabić je rekla da je zajedno sa timom koordinatora Evroprajda Gorana Miletića ove nedelje otvorila važne debate za društvo, ali da su mogle da se čuju i neke važne poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, poput one da su LGBT osobe "važan i integralni deo društva, ljudi koji doprinose Srbiji, ravnopravni građani, naši roditelji, deca, prijatelji, komšije, braća i sestre".

"Kao premijerka, važno mi je da kažem da ovo ne radimo zbog EU, zato što nam je nametnuto, zato što će nas pohvaliti ili će nam reći da ćemo ići korak nazad ako ne bude Evroprajda. Ovo radimo za Srbiju, naše ljude, društvo, za region. Uverena sam da će svi biti sigurni, bezbedni u Beogradu i ponosna sam da u ovoj nedelji nije bilo nijednog incidenta", zaključila je Brnabić.

Tanjug/Slobodan Miljević

 

Podsetimo, Evropska prajd asocijacija saopštila je danas da je posle više nedelja intenzivnog međunarodnog pritiska premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da može da se održi šetnja u okviru Evroprajda zakazana za danas od 17 sati.

Kako se navodi u saopštenju, hiljadama aktivista na trasi šetnje koja će krenuti od Narodne skupštine priključiće se brojne diplomate, članovi Evropskog parlamenta, kao i drugi evropski i međunarodni lideri.

U saopštenju na sajtu EPOA dodaje se da se ne očekuje da u šetnji učestvuje i premijerka. Kako su naveli, Brnabić je rekla da može da garantuje da ce ulice Beograda biti bezbedne tokom popodneva.

Dešavanja u centru Beograda možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

Komentari (0)

Srbija