Društvo

Evropska prajd asocijacija: Brnabić rekla šetnja može da se održi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/09/2022

-

14:11

Evropska prajd asocijacija: Brnabić rekla šetnja može da se održi
Evropska prajd asocijacija: Brnabić rekla šetnja može da se održi - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska prajd asocijacija saopštila je danas da je posle više nedelja intenzivnog međunarodnog pritiska premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da može da se održi šetnja u okviru Evroprajda zakazana za danas od 17 sati.

Kako se navodi u saopštenju, hiljadama aktivista na trasi šetnje koja će krenuti od Narodne skupštine priključiće se brojne diplomate, članovi Evropskog parlamenta, kao i drugi evropski i međunarodni lideri.

U saopštenju na sajtu EPOA dodaje se da se ne očekuje da u šetnji učestvuje i premijerka. Kako su naveli, Brnabić je rekla da može da garantuje da ce ulice Beograda biti bezbedne tokom popodneva.

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je na prijemu u Palati Srbije posle sastanka sa evropskim komesarkom za ravnopravnost Helen Dali da je Srbija "otvoreno, tolerantno društvo i država u koju su svi dobrodošli".

Ona je rekla da je Evroprajd, koji se održava u Beogradu, prvi u jugoistočnoj  Evropi i van Evropske ekonomske zajednice.

"Zato pomeramo granice slobode, evropskih vrednosti i veoma sam ponosna što je, uprkos svim teškoćama i izazovima, Beograd domaćin Evroprajda, dodala je premijerka i napomenula da učešće ministara Vlade Srbije na konferencijama u okviru te manjfestacije pokazuje da pokazuju predanost vrednostima jednakosti, slobode i ljudskih prava", navela je i dodala:

"Kao premijerka, važno mi je da kažem da ovo ne radimo zbog EU, zato što nam je nametnuto, zato što će nas pohvaliti ili će nam reći da ćemo ići korak nazad ako ne bude Evroprajda. Ovo radimo za Srbiju, naše ljude, društvo, za region. Uverena sam da će svi biti sigurni, bezbedni u Beogradu i ponosna sam da u ovoj nedelji nije bilo nijednog incidenta"

Predsednica EPOA Kristina Garina povodom ove vesti navela je da su srećni i zadovoljni što je premijerka Brnabic "ispunila obećanje koje je dala 2019. godine".

"Evroprajd predstavlja proslavu ljubavi, to je pokret za jednakost i deo globalne kampanje za ljudska prava. Evroprajd oličava evropske vrednosti i ne predstavlja pretnju nikome, a svakako ne Srbiji", rekla je Garina.

Ona je dodala da će ovo biti zaista istorijski Evroprajd, najznačajniji u 30 godina dugoj istoriji EPOA, navodi se u saopštenju.

Brnabić je prethodno izjavila da će svi biti bezbedni tokom održavanja Evroprajda te da tokom protekle nedelje nije bilo nijednog incidenta na preko 130 događaja koji su organizovani u Beogradu. Na prijemu za strane diplomate u Palati Srbije povodom Nedelje Evroprajda, premijerka je istakla da Srbija nije organizovala Evroprajd zato što ju je neko ucenio da bi ostala na evropskom putu, već zbog Srbije, našeg naroda, zemlje i drušstva, kao i zbog dobrobiti celog regiona.

Evropski komesar za jednakost Helena Dali izjavila je da je jutros imala dobar razgovor sa Brnbabić o napretku koji Srbija ostvaruje u oblasti LGBT prava, prava manjina, kao i zajedničkom radu u unapređenju zakona u oblasti ljudskih prava, kako niko ne bi bio ostavljen i kako bi svaka osoba u Srbiji bila slobodna bez diskriminacije, i mogla da ostvari svoj puni potencijal.

"Mi nudimo svu stručnu pomoć. Drago mi je da smo svi dobrodošli u šetnji i da nam se garantuje bezbednost", rekla je Dali.

Jedan od organizatora Evroprajda Goran Miletić rekao je danas da se posle mnogo godina teškog rada u Beogradu održava Evroprajd, i da se proteklih dana pokazalo da je ova manifestacija veoma važna i za Srbiju i za region.

Posebno je zahvalio premijerki Srbije Ani Brnabić i njenom timu na doprinosu da se Prajd organizuje.

"Drago mi je što smo imali stalan dijalog sa vladom i tokom privljivanja za Evroprajd. Sve ovo ne bi moglo da se uradi bez saradnje sa gradskom vladom, policijom i vladom", rekao je Miletić na prijemu koji je Brnabić povodom Evroprajda organizvala za strane diplomate u Palati Srbije.

Organizatori Evroprajda su najavili za danas izmenjenu rutu šetnje, te će tako okupljanje biti isped Ustavnog suda odakle će krenuti oko 17.30 sati i šetati Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom, a Ulicom Ilije Garašanina će doći do stadiona Tašmajdan gde je zakazan koncert posle 18 sati.

Međutim, samo nekoliko sati pre početka Parade ponosa došlo je do prvih incidenata u Bulevaru kralja Aleksandra. Naime, jake snage policije blokirale su danas kod Glavne pošte u Takovskoj ulici okupljene protivnike Europrajda, među kojima je bio i raščinjeni monah Antonije. Okupljeni su izveštaču FoNeta rekli da nameravaju da spreče štetnju u okviru Evroprajda.

Euronews

Vrlo brzo došlo je i do prvih incidenata i sukoba okupljenih sa pripadnicima policije, kada je prema nezvaničnim saznanjima, policija najpre izdvojila iz mase raščinjenog monaha, a potom ga uvedela u maricu.

Podsetimo, ranije danas Upravni sud u Beogradu objavio je na sajtu odluku u kojoj se navodi da je odbijena tužba organizatora Evroprajda podneta protiv MUP Srbije zbog odluke da se zabrani šetnja predviđena u okviru ove manifestacije.

Dešavanja u centru Beograda iz minuta u minut možete pratiti u našem LIVE blogu

 

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Srbija